10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza medicamentelor, rezolvata pana la sfarsitul anului

Criza medicamentelor, rezolvata pana la sfarsitul anului

Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente au gasit solutia deblocarii crizei medicamentelor. Ei au cazut de acord sa recalculeze preturile de intrare in tara ale produselor farmaceutice.

Ministerul Sanatatii si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente au decis recalcularea pretului de intrare in tara al medicamentului, astfel incat bugetul asigurarilor sa nu fie afectat si nici costurile medicamentelor compensate sau la liber. "Am gasit o solutie pana la sfarsitul anului. Am hotarat sa formam pretul medicamentelor compensate dupa alte criterii. Vom reduce pretul de intrare in tara al medicamentului (CIP). Pentru alegerea pretului CIP am hotarat sa luam in calcul media celor mai mici preturi din 12 tari ale UE, cu o reducere de 5 la suta, astfel ca pretul in valuta va scadea cu 6,82% la medicamentele de pe toate listele de compensate.

 

Chiar daca la unele medicamente va exista o crestere de 0,1-0,2%, iar la altele o reducere similara, media pe ansamblu este zero, pentru restul de medicamente din CANAMED se mentin preturile din catalog", a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. De astazi, reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, impreuna cu cei ai MS, vor incepe recalcularea preturilor in aceasta varianta. "In plus, vom stabili metodologia de calcul pentru 2009", a mai spus ministrul Sanatatii. Demnitarul a aratat ca ARPIM a facut un "pas serios pentru deblocarea crizei", asumandu-si o parte importanta din diferenta de curs valutar. Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, a spus ca interventia asociatiei a avut scopul "de a facilita pacientilor accesul la medicatie.

 

Initial am deblocat activitatea la nivelul programelor nationale, iar in urma discutiilor si analizelor facute am extins la toate medicamentele din ambulatoriu si din import. Acum urmeaza realizarea unui nou CANAMED". Ministrul Sanatatii a precizat ca nu a fost vorba de nici un razboi intre autoritati, importatori si distribuitori. "Este vorba despre pozitia ministrului Sanatatii in relatie cu industria farmaceutica. In calitate de ministru, sunt obligat sa apar accesul oamenilor la medicamente. Am solicitat ARPIM sa se adreseze Guvernului in aceasta situatie de criza pentru ca altfel aceasta povara ar fi trebuit suportata de catre pacienti", a mai spus ministrul.
Aceasta recalculare a pretului CIP nu va afecta fondul national unic de asigurari, adica bugetul pe 2008.

» Firme private
"Acolo unde Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente nu a vrut sa mai livreze medicamente, am apelat la firme private. Sigur ca acestea nu au avut puterea ADIM, dar au fost rezolvate situatiile punctuale. Mai mult decat atat, am transmis o circulara prin care se pot substitui, in aceasta perioada de criza, medicamentele care nu se gasesc in farmacii cu altele care au acelasi efect.
Aceasta ultima decizie a fost luata dupa ce mai multi farmacisti si medici de familie mi-au cerut sa permit inlocuirea medicamentelor care nu exista in raft cu altele similare", a declarat Eugen Nicolaescu.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă