10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCopii din Iasi, traficati cu acordul parintilor

Copii din Iasi, traficati cu acordul parintilor

– Douazeci si sase de copii din judetul Iasi au fost exploatati anul trecut in tari din vestul Europei dupa ce parintii si-au dat acordul scris ca ei sa paraseasca tara.

– In majoritatea cazurilor, copiii au fost trimisi sa cerseasca sau au fost obligati sa se prostitueze. Oficial, ei au fost luati din sanul familiei pentru a munci legal peste granita.

– Politia a reusit recuperarea a doar 21 dintre copii.

Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi a dat publicitatii o statistica potrivit careia, in 2008, 26 de minori din acest judet au fost traficati in tari precum Italia sau Spania, cu acordul scris al propriilor parinti. "23 de copii sunt din mediul rural, din judet, iar trei sunt din municipiu. Persoanele care iau luat copiii pentru a-i scoate din tara promit parintilor ca vor lucra legal in Italia sau Spania, iar parintii completeaza procura la notariat. Minorii, fie sunt descoperiti la vama si sunt intorsi din drum daca persoanele care-i scot peste granita sunt urmarite pentru trafic de persoane sau alte infractiuni, fie reusesc sa ajunga in strainatate, dupa ce se verifica ca au fost date toate acordurile necesare", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Iasi, Tiberiu Bantas. Odata ajunsi peste granita, copiii sunt trimisi la cersit sau sa se prostitueze. "Noi aflam de aceste cazuri daca suntem sesizati de diferite organizatii nonguvernamentale din tarile respective care-i duc in adaposturi sau de la organele de cercetare penala. Pentru toti cei 26 de copii avem informatii ca au fost prinsi la cersit sau ca practica prostitutia. Aceasta ultima problema se pune in cazul a sapte fete si trei baieti, care au fost surprinsi in Italia in timp ce se prostituau", a declarat Gabriela Catana, coordonatorul Serviciului pentru Situatii de Urgenta din cadrul DGASPC Iasi. Politia a reusit recuperarea a 21 dintre copii. "Noi suntem sesizati primii de depistarea acestor minori. Au fost 26 anul trecut, dar au fost recuperati deja 21 dintre ei, iar pentru alti patru, dosarele sunt in lucru. Toti cei 26 de copii au fost scosi cu forme legale din Romania, respectiv cu procura notariala din partea parintilor. Problema cea mai mare este cu minorii care nu sunt prinsi de autoritati sau de ONG-uri", a declarat Madalin Taranu, coordonatorul Departamentului Urmariti-Prevenire din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă