15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCe trebuie să faci ca să trăieşti mai mult?

Ce trebuie să faci ca să trăieşti mai mult?

Tot ce trebuie să faci pentru a-ţi prelungi speranţa de viaţă cu câţiva ani este să nu fumezi, să nu bei, să mănânci moderat şi să faci sport, spun cercetătorii americani de la “Centers for Disease Control and Prevention” -Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Potrivit studiului realizat de oamenii de ştiinţă, persoanele de peste 17 ani care nu fumează, fac sport regulat, mănâncă echilibrat şi beau alcool cu moderaţie (femeile, cel mult un pahar şi bărbaţii, două pe zi) au un risc cu 63% mai mic să moară prematur faţă de semenii lor care trăiesc altfel, potrivit Agerpres.

La studiu au participat aproape 17.000 de persoane. Chiar şi alegerea uneia din etapele menţionate asigură o oarecare protecţie, însă cercetătorii precizează că cel mai bun mijloc de prelungire a speranţei de viaţă este combinarea celor patru.

În cadrul studiului, s-a demonstrat că femeile care au adoptat cele patru bune obiceiuri au ieşit ceva mai bine decât bărbaţii, riscul lor de deces scăzând cu 63%, în timp ce al bărbaţilor s-a redus cu 62%.

Rezultatele prezentului studiu le confirmă pe cele ale unei cercetări similare, publicate recent în revista American Journal of Clinical Nutrition, care arăta că regimul mediteranean, alături de practicarea regulată a mişcării fizice, o greutate rezonabilă şi lipsa fumatului pot prelungi speranţa de viaţă a unei femei cu 15 ani şi a unui bărbat, cu 8 ani şi jumătate.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă