13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBarbat de 80 de ani, dus pe targa la inchisoare

Barbat de 80 de ani, dus pe targa la inchisoare

La 80 de ani, a fost condamnat la un an de inchisoare cu executarea pedepsei pentru ca nu s-a supus unei hotarari judecatoresti prin care pierdea o parte din pamantul mostenit de la parinti.

 

Batran si neputincios, mos Costica Dima (foto) a venit garbovit la vorbitorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi, ajutat de un tanar detinut de la infirmeria institutiei. La 80 de ani, el este cel mai batran "chirias" al puscariei si este pedepsit pentru ca a smuls doi tarusi si a calcat in picioare trei movilite, care-i luau pamantul lasat de parinti.

Plange fara lacrimi si abia se taraste din cauza bolilor de care sufera: insuficienta hepatica, hernie multipla cu eviscerare si prostata. Mos Costica are 80 de ani si este originar din comuna Mosna, judetul Iasi. A ajuns in spatele gratiilor 11 februarie 2009, din cauza unei revolte in fata executorului judecatoresc. "Este condamnat la un an de inchisoare cu executare pentru ca nu s-a supus unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Sentinta a fost data de Judecatoria Raducaneni, judetul Iasi, nefiind atacata in vreun fel de domnul Dima. Asa a ajuns la noi acum doua saptamani. Este foarte bolnav, abia se misca si nu poate sa se ingrijeasca singur. De aceea l-am internat la infirmerie, unde ceilalti detinuti si cadrele medicale incearca sa-i mai aline din dureri si-l ajuta sa mearga de colo-colo", a precizat Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi.

 

Starea precara de sanatate a lui Constantin Dima i-a determinat pe medicii institutiei, coordonati de dr. Lizica Mocanu, sa-l interneze pe batran la infirmerie. "Medicii nu va pot da detalii despre diagnosticul unui detinut, aceste date fiind strict confidentiale. Tot ce pot sa va spun este faptul ca starea sa de sanatate este foarte subreda si necesita internarea continua la infirmerie. Acolo este ajutat de personalul medical si de ceilalti detinuti sa se deplaseze pentru necesitati si sa i se faca igiena corporala", a precizat Gabriela Topoliceanu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi.

"Nu am gresit in viata mea fata de Romania, fata de tara noastra. Nu am fost vreodata amendat. De ce trebuie sa mi se intample mie asa ceva?", spune, printre sughituri de plans, Constantin Dima. El s-a judecat din 1997 cu propria sora, Vasilica Bogos (88 de ani), pentru o bucata de 3 hectare si jumatate de teren. Pamantul le-a fost lasat mostenire celor doi frati de parintii lor. Numai ca Vasilicai tatal fratilor i-a mai lasat un hectar si jumatate. Vasilica i-a solicitat lui Costica sa imparta terenul de 3,5 ha, dar nu a fost de acord sa imparta si bucata de 1,5 hectare pe care o mai detinea. De la aceasta disputa a inceput procesul, care s-a terminat dupa doisprezece ani.

Batranul nu a avut bani de avocati si nu a atacat in vreun fel hotararea primei instante. Nici nu a fost de acord sa-i lase surorii, mai in varsta cu opt ani decat el, jumatate din tarla. "Ma rog zilnic la Dumnezeu sa ma ia de pe lumea asta. Eu stau aici, la puscarie, si ea mi-a luat acum tot pamantul. Am lucrat o viata intreaga si m-am ales cu gratii la fereastra", povesteste batranul cu voce stinsa.

» Butoaiele lui Mos Costica, pe intreg mapamondul
Batranul a lucrat 30 de ani confectionand butoaie pentru export si s-a ales cu o pensie de mizerie, de 300 de lei. "Am lucrat mii de butoaie pentru export. Butoaiele facute de mine au ajuns si in Franta, Germania, Italia si Anglia. Luau trenuri intregi de butoaie pentru podgoriile din alte tari. Niciodata nu am stiut de ce nu se folosesc butoaiele noastre in tara, ca doar podgoria Cotnariului era la o aruncatura de bat. Multe dintre butoaiele facute de mine sunt functionale si astazi, ca mi-a spus unul dintre nepotii mei, care a lucrat in Italia, ca a vazut sigla intreprinderii unde am lucrat. M-am bucurat si ma mandresc cu asta", a spus batranelul.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă