10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAsociaţia 21 Decembrie cere retragerea certificatelor pentru 3.000 de revoluţionari

Asociaţia 21 Decembrie cere retragerea certificatelor pentru 3.000 de revoluţionari

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că va solicita comisiilor de la SSPR şi din Parlament să retragă certificatele a până la 3.000 de revoluţionari, pe baza probelor obţinute din dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.
Teodor Mărieş a susţinut că până la 3.000 de certificate de revoluţionar au fost eliberate de autorităţile române unor persoane încadrate în perioada decembrie 1989-ianuarie 1990 în structurile de apărare a ţării, militari şi ofiţeri.

Pe de altă parte, a susţinut Mărieş, din jurnalele de luptă din perioada respectivă recent desecretizate reiese că aceştia au îndeplinit ordine de suprimare a revoluţionarilor, astfel încât nu există temei legal pentru care ar trebui să aibă certificate de revoluţionari. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie a cerut, în cadrul conferinţei de presă de marţi, ca cele două comisii să accepte discutarea acestei probleme şi, în lumina probelor pe care le vor aduce, să reanalizeze dosarele celor aproape 3.000 de revoluţionari, susţinând că, dacă acestora li se or retrage drepturile şi li se va cere să returneze ceea ce au primit de la stat în baza Legii Recunoştinţei, s-ar face o mare economie la bugetul de stat.

Fostul procuror Dan Voinea, prezent la conferinţa de marţi, a arătat că este necesară o anchetă, susţinând chiar că “este normal şi legal” că cei pentru care se cere retragerea certificatelor să înapoieze statului ceea ce au primit. După cum transmite ziare.com, Asociaţia 21 Decembrie solicită ridicarea certificatului de revoluţionar al fostului preşedinte Ion Iliescu, dar şi al altor şase ofiţeri care ar fi acţionat împotriva Revoluţiei, în aceeaşi situaţie aflându-se aproximativ 2000 de falşi revoluţionari, potrivit unui comunicat de luni al Asociaţiei.

Revoluţionarii susţin retragerea certificatului de revoluţionar al fostului preşedinte Iliescu pe baza probelor existente la Dosarul Revoluţiei. De asemenea, Asociaţia 21 Decembrie a depus probe şi a solicitat analizarea dosarelor de către comisia Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) a şase foşti ofiţeri ce ar fi acţionat împotriva Revoluţiei din decembrie 1989 şi au fost ulterior avansaţi la gradul de general, în timpul mandatului fostului preşedinte Iliescu.

Pe lângă aceste demersuri, Asociaţia 21 Decembrie consideră că în aceeaşi situaţie se mai află alţi aproximativ 2000 de falşi revoluţionari, cărora Guvernul ar trebui să le retragă drepturile stabilite prin Legea 341/2004, numită şi Legea Recunoştinţei. “În ceea ce-i priveşte pe cei care au fost de cealaltă parte a baricadei, acţionând înainte şi după 22 decembrie împotriva Revoluţiei şi a idealurilor acesteia, ucigând, rânind sau reţinând revoluţionari, ei trebuie eliminaţi cu probe din rândurile adevăraţilor revoluţionari. Cerem Guvernului României să acţioneze cu mijloacele legale pe care le deţine, să elimine din rândurile revoluţionarilor criminalii şi complicii acestora”, se arată în apelul Asociaţiei remis luni.

În opinia revoluţionarilor, eliminarea falşilor eroi ar realiza economii la buget prin care să fie plătite în continuare drepturile adevăraţilor revoluţionari. “Asociaţia 21 Decembrie 1989 este împotriva unor măsuri luate în pripă, în ultimul timp de Guvern, fără consultarea revoluţionarilor. Aceste măsuri lovesc pe nedrept revoluţionarii şi urmaşii eroilor martiri care prin sacrificiul lor din decembrie 89, au dăruit libertate poporului român”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei 21 Decembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă