13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAdevăratul vinovat de tragedia din Apuseni, ascuns de o anexă lipsă din...

Adevăratul vinovat de tragedia din Apuseni, ascuns de o anexă lipsă din raportul Guvernului

Din raportul făcut public de Guvern privind responsabilităţile instituţiilor care ar fi trebuit să coordoneze eficient operaţiunile de căutare a avionului prăbuşit lipseşte o anexă.

Cum în România diavolul se ascunde, de obicei, în anexe, iată ce spune ea, pe scurt: principala răspundere îi aparţinea ministerului transporturilor. De unde reiese asta? Din lege. Din Hotărârea de Guvern 741 din 2008, mai precis.

“Structuri cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă şi coordonarea operaţiunilor de salvare

Art. 4. – (1) In vederea gestionării situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă au competenţe următoarele structuri:

a) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor (MT), denumit în continuare Comitetul ministerial;

b) Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul MT, denumit în continuare Centrul operativ (…)

Art. 5. – Comitetul ministerial are următoarele competenţe şi atribuţii specifice gestionării unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă:

(…) i) determină zona de căutare a aeronavei aflate în pericol, declanşează şi coordonează activitatea de căutare, în urma informaţiilor primite de la unităţile de alarmare;

j) informează operativ structurile cu atribuţii în coordonarea operaţiunilor de salvare, după identificarea locului producerii accidentului;

k) transmite solicitările unităţilor deja angajate în operaţiunile de căutare şi/sau salvare pentru asistenţă suplimentară şi/sau de sprijin către celelalte unităţi neimplicate, aflate în zone adiacente zonei de căutare sau locului producerii accidentului…”

Aşadar, pe lângă ROMATSA, care are şi ea o vină imensă, poate cea mai mare, ca braţ executiv, şi Ministerul Transporturilor are o vină. Aceea de a nu îşi fi asumat prin intemediul acelui Consiliu Ministerial, rolul de centru de comandă al operaţiunilor de căutare. ISU, conform HG 741, “asigură coordonarea la sol a operaţiunilor de salvare a supravieţuitorilor”, dar deasupra ISU-urilor trebuie să se afle Comitetul Ministerial din Ministerul Transporturilor.

De ce nu va fa demisă Ramona Mănescu? Din acelaşi motiv pentru care şi Stroe de la Interne va rămâne în funcţie: blat politic. Cârdăşia troglodiţilor de la vârful partidelor perpetuează o administraţie incompetentă, care nu se va reforma niciodată.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturicahttp://dan-cristian-turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă