18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecial8 strategii pentru combaterea fricii de zborul cu avionul

8 strategii pentru combaterea fricii de zborul cu avionul

Daca in aceasta vara aveti planificat un concediu in strainatate si trebuie musai sa calatoriti cu avionul, nu va temeti, zborul nu este chiar atat de groaznic cum va imaginati. Si nu disperati! Celebra jurnalista britanica Jane Feinmann a prezentat pentru Reuters 8 strategii pentru un zbor linistit si placut.

Imaginarea unui posibil accident aviatic, turbulentele, imponderabilitatea, golurile de aer, frica de inaltime si, mai nou, teama de un atentat terorist in zbor sunt doar cateva dintre motivele pentru care multi dintre noi refuza cu obstinatie o calatorie cu avionul. Aceste temeri se pot manifesta prin tulburari neurovegetative usoare (ameteli, stari de voma) ori prin stari anxioase care pot culmina cu veritabile atacuri de la panica.

Aviofobia poate fi insa invinsa! Specialistii in transporturi afirma chiar ca zborul cu avionul este mult mai sigur decat o calatorie cu automobilul sau cu trenul. Si totusi, sa stai inchis cateva ore intr-un tub metalic, la peste 10 mii de metri altitudine este destul de neplacut si poate exacerba alte fobii, cum ar fi claustrofobia (teama de spatii inchise) si acrofobia (teama de inaltime). Psihologii sustin ca teama de zbor poate fi o fobie in sine sau poate provoca alte fobii. Aceasta teama este un simptom si nu o boala si se manifesta diferit la persoane diferite.

Frica de avion beneficiaza in prezent de terapii moderne, fiind o fobie careia i se acorda o atentie deosebita din cauza consecintelor sale negative (de exemplu: poate afecta cariera unui om de afaceri sau relatiile de familie si de cuplu).

Pentru cei care se tem de zborul cu avionul, iata 8 strategii de combatere a acestei frici:

 

1. Meditatia

Veche de peste 5.000 de ani, este o tehnica folosita cu succes in majoritatea fobiilor, aducand relaxare si liniste sufleteasca, dar si o stare de sanatate mai buna. O forma aparte de meditatie implica utilizarea “vizualizarii” cauzelor si efectelor situatiei respective.

 

2. Medicamente anxiolitice

Inainte de a se imbarca intr-un avion, aproximativ 6%-10% dintre pasageri obisnuiesc sa ia un sedativ usor prescris de un medic – indica ultimele date statistice. Alcoolul relaxeaza corpul pe termen scurt, insa este contraindicat in astfel de imprejurari pentru ca poate declansa sau exacerba simptomele unui atac de panica aparut in timpul calatoriei cu avionul.

3. Homeopatia

Senzatia fizica de frica intensa perceputa de corpul uman poate fi combatuta si utilizand prescriptia medicului homeopat (spre exemplu, si-au dovedit utilitatea Aconite si Arsenicum, luate cu cateva zile inainte de zbor si chiar in ziua calatoriei), conform recomandarilor publicate pe site-ul Societatii Internationale de Homeopatie (www.homeopathyworld.com)

4. DVD-uri, carti si reviste de specialitate

“Invingandu-ne teama de zbor”, un best-seller scris de dr Maeve Byrne Crangle, in care sunt prezentate mai multe tehnici de gestionare a anxietatii resimtite in timpul calatoriei cu avionul.
“Zburand fara teama” – este titlul cartii pilotului Keith Godfrey, care incearca sa demonteze fricile inutile ale unor pasageri si sa demitizeze unele afirmatii in acest sens. Acelasi titlu este utilizat si pe un DVD produs de capitanul Stacey Chance, un pilot american cu 30 de ani de experienta profesionala, care sustine ca teama de zbor este provocata in special de ignoranta in ceea ce priveste siguranta zborului si a sistemelor de rezerva in cazuri extreme (www.fearofflyingdvd.com).

5. Cursuri de zbor

Unele companii aviatice pun la dispozitia clientilor, pe langa trainingul obligatoriu de dinaintea zborului propriu-zis, si cursuri speciale si strategii practice la cerere. Spre exemplu, in Marea Britanie noua aeroporturi ofera contra cost cursuri de prezentare cu o durata de aproximativ 45 de minute, tinute de piloti experimentati sau insotitori de bord calificati in tehnici de consiliere. Conform statisticilor, in Regatul Unit, in ultimii 20 de ani peste 45.000 de pasageri “nervosi” au beneficiat de astfel de cursuri, cu o rata de succes de 98%.

6. Terapia cognitiv-comportamentala

Persoanele care au dezvoltat deja aviofobia este posibil sa fi avut o experienta neplacuta in trecut (un zbor cu turbulente sau o aterizare fortata) care le-a provocat ceea ce psihologii numesc “raspunsul conditionat”. Fobia reprezinta, de altfel, un pattern comportamental de evitare care induce stari anxioase invalidante prin anticipari catastrofale ale pericolului. De aceea, specialistii recomanda acestor persoane sa urmeze sedinte de terapie cognitiv-comportamentala, care este cea mai eficienta si intensiva forma de consiliere cu rate foarte mari ale succesului terapeutic. Terapia CC incearca sa restabileasca echilibrul (pierdut prin traume si diferite experiente negative) intre gandurile si emotiile unui individ, care se exprima negativ in comportamentul sau.

7. Programarea neuro-lingvistica

Programarea neuro-lingvistica incurajeaza gandirea pozitiva si increderea in sine a unei persoane, afectate de diverse temeri si comportamente daunatoare.

8. Hipnoterapia

Teama de zborul cu avionul poate fi videncata si prin hipnoza. O transa hipnotica se induce prin folosirea unei imagerii mentale dirijate de terapeut, cu precadere “expunerea la pericol”, prin imaginarea acestuia. De asemenea, se pot utiliza sugestii “pozitive”, prin simularea unor reactii la anumiti stimuli considerati periculosi de pacient si astfel se realizeaza o “desensibilizare treptata”.

Milton Erickson, promotorul hipnozei, definea aceasta stiinta ca fiind o “comunicare cu sau o concentrare exclusiva asupra propriei fiinte, asupra propriilor ganduri, amintiri, valori si credinte despre viata” si caracteriza transa ca fiind “un proces inconstient de invatare”, acea stare care ar permite depasirea mecanismelor de aparare constiente si accesul la resurse inconstiente. Prin hipnoza, mintea constienta “este adormita” si se activeaza gandirea selectiva, prin acceptarea de catre subconstient a sugestiilor. Specialistii cred ca, in medie, cinci sedinte de hipnoterapie pot elimina frica de zbor “obisnuita” prin invatarea pacientului a unor tehnici de relaxare si autocontrol. Pentru fobiile mai complicate, durata tratamentului este ceva mai lunga.

Acum sunteti gata de zbor? Daca da, iata si cateva sfaturi utile in timpul calatoriei cu avionul:

– informati personalul aviatic ca aveti aceasta teama de zbor. Astfel ati putea fi “scutiti” de timpul suplimentar petrecut la check-in, inaintea imbarcarii in aeronava.

– reduceti stresul refacand lista cu obiectele pe care le-ati luat in bagaje si refaceti “harta mentala” a locurilor si persoanelor pe care v-ati propus sa le vizitati, chiar si in cazul in care este vorba doar o calatorie de afaceri.

– fiti pregatiti pentru intarzieri ale zborului si acceptati acest lucru ca fiind normal (se poate intampla la fel de bine sa intarzie si trenul sau autocarul).

– asigurati-va ca aveti la dumneavoastra diverse “echipamente” pentru distractie si relaxare: reviste, carti, un MP3 player sau un lap-top (puteti sa va faceti un playlist cu cateva melodii relaxante).

Retineti! Daca vreti sa ocupati “cel mai sigur loc din avion”, cautati unul in spatele aeronavei – cel putin asa releva statisticile realizate in urma a 20 de accidente aviative. Si nu uitati: puneti-va centura de siguranta! Chiar daca turbulentele nu provoaca in mod automat prabusirea avionului, totusi ele sunt cauzatoare de rani si julituri neplacute – 58 de accidente anual in Statele Unite. Zbor placut!

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă