Foto: Arhivă

Consultări pe Flancul Estic. Președintele Iohannis merge în Estonia

Președintele Klaus Iohannis va efectua în perioada 16-17 iunie 2021 o vizită de stat în Republica Estonia, anunță Administrația Prezidențială a României.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 15.06.2021 - 14:13

Președintele Klaus Iohannis va efectua în perioada 16-17 iunie 2021 o vizită de stat în Republica Estonia, a anunțat, marți, Administrația Prezidențială a României.

Președintele Iohannis va merge în capitala Estoniei, Tallinn.

După cum se știe, atât România cât și Estonia se află pe Flancul Estic al NATO și sunt printre țările cele mai vulnerabile, din cauza poziției lor geografice și a potențialului militar insuficient, în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.

Președintele României va avea consultări politice cu președintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid. De asemenea, șeful statului român va avea întrevederi cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, precum și cu președintele Parlamentului eston, Jüri Ratas.

"Printre subiectele care se vor afla pe agenda convorbirilor Președintelui României cu înalții oficiali estoni se află consolidarea relației bilaterale, inclusiv a cooperării economice și sectoriale dintre cele două state, cu accent pe sectorul digital, combaterea pandemiei de COVID-19, precum și teme de pe agenda europeană: viitorul Uniunii Europene, Planul european de redresare, tranziția verde și digitală, procesul de extindere a Uniunii și Parteneriatul Estic al UE, cu accent pe evoluțiile din Republica Moldova, Ucraina și Belarus. Totodată, discuțiile vor viza și cooperarea româno-estonă în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce privește situația de securitate la Marea Neagră și Marea Baltică, dar și în contextul rezultatelor Summitului NATO din 14 iunie 2021, precum și cooperarea dintre cele două țări în cadrul Formatului București 9 și al Inițiativei celor Trei Mări", anunță comunicatul Președinției României.

În cadrul aceleiași vizite, președintele Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul Războiului de Independență și va vizita Primăria orașului Tallinn, Centrul e-Estonia și start-up-ul Unicorn Squad, care este o școală profesională de robotică.

Comentarii