24.3 C
București
duminică, 25 septembrie 2022
AcasăȘtirile zileiConsultări pe Flancul Estic. Președintele Iohannis merge în Estonia

Consultări pe Flancul Estic. Președintele Iohannis merge în Estonia

Președintele Klaus Iohannis va efectua în perioada 16-17 iunie 2021 o vizită de stat în Republica Estonia, a anunțat, marți, Administrația Prezidențială a României.

Președintele Iohannis va merge în capitala Estoniei, Tallinn.

După cum se știe, atât România cât și Estonia se află pe Flancul Estic al NATO și sunt printre țările cele mai vulnerabile, din cauza poziției lor geografice și a potențialului militar insuficient, în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.

Președintele României va avea consultări politice cu președintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid. De asemenea, șeful statului român va avea întrevederi cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, precum și cu președintele Parlamentului eston, Jüri Ratas.

„Printre subiectele care se vor afla pe agenda convorbirilor Președintelui României cu înalții oficiali estoni se află consolidarea relației bilaterale, inclusiv a cooperării economice și sectoriale dintre cele două state, cu accent pe sectorul digital, combaterea pandemiei de COVID-19, precum și teme de pe agenda europeană: viitorul Uniunii Europene, Planul european de redresare, tranziția verde și digitală, procesul de extindere a Uniunii și Parteneriatul Estic al UE, cu accent pe evoluțiile din Republica Moldova, Ucraina și Belarus. Totodată, discuțiile vor viza și cooperarea româno-estonă în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce privește situația de securitate la Marea Neagră și Marea Baltică, dar și în contextul rezultatelor Summitului NATO din 14 iunie 2021, precum și cooperarea dintre cele două țări în cadrul Formatului București 9 și al Inițiativei celor Trei Mări”, anunță comunicatul Președinției României.

În cadrul aceleiași vizite, președintele Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul Războiului de Independență și va vizita Primăria orașului Tallinn, Centrul e-Estonia și start-up-ul Unicorn Squad, care este o școală profesională de robotică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Laurențiu Reghecampf își botează fiul duminică, 25 septembrie

Antrenorul lui Netftchi Baku își botează băiețelul nou-născut pe care îl are împreună cu partenera sa de viață, Corina Caciuc Și-au anunțat prezența oameni din...

Putin a concediat un alt general militar, mișcarea fiind văzută ca o pedeapsă pentru defectele suportului logistic în „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina

Vladimir Putin și-a concediat cel mai înalt general responsabil de logistică pentru războiul din Ucraina, deoarece își asumă un rol din ce în...
00:00:51

VIDEO – Lavrov: „Protecție totală pentru orice teritoriu anexat de Rusia”

Cel mai înalt diplomat rus a declarat sâmbătă (24 septembrie) că regiunile din Ucraina în care se desfășoară referendumuri larg contestate vor fi sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă