După ce au cerut azil în România, trei migranți din Africa au atacat un tren

Trei tineri originari din Libia, ajunși pe teritoriul României, au încercat să jefuiască pasagerii din trenul Timișoara – Baia Mare și l-au amenințat cu moartea pe șeful de tren.

Mihai Diac 0 comentarii

14.01.2020 - 12:15

Trei tineri cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani au șocat pasagerii și controlorii din trenul care circula de la Timișoara la Baia Mare.

Incidentul a pornit după ce aceste trei persoane au fost găsite, sâmbătă după-amiază, de polițiștii de frontieră în localitatea Valea lui Mihai (județul Bihor) și au fost urcate de agenți în trenul care mergea spre Baia Mare.

“În data de 11.01.2020, în jurul orei 16.45, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea lui Mihai poliţiştii de frontieră aflaţi în misiune pe comunicaţia Valea lui Mihai – Satu Mare au observat în apropierea unui magazin de la intrarea în localitate trei cetăţeni străini care nu îşi justificau prezenţa în zonă. Colegii mei au efectuat verificări pentru a le stabili identitatea, în urma cărora au constatat că persoanele în cauză sunt cetăţeni libieni în vârstă de 16 şi 17 ani, posesori ai unor documente temporare emise de autorităţile române pentru solicitanţii de azil. De asemenea, s-a mai stabilit faptul că aceștia figurează ca fiind înregistrați la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuța Mare – jud. Maramureș”, a precizat comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.

"Având în vedere că persoanele nu îşi justificau prezenţa în localitate, au fost scoase din zonă şi îndrumate spre centrul regional de cazare, fiind urcate în trenul care avea ca destinaţia Baia Mare. Facem precizarea ca persoanele respective nu necesitau escortă, întrucât acestea beneficiau de regim deschis şi nu aveau limitat dreptul de a se deplasa liber pe teritoriul ţării”, a susținut purtătoarea de cuvânt a ITPF Oradea.

Se știe că Valea lui Mihai este localitate de frontieră, iar deplasarea unor cetățeni străini, care oricum intraseră ilegal în România, din Maramureș până în Bihor, chiar până la granița cu Ungaria, sugerează că ei ar fi intenționat să treacă, tot ilegal, în țara vecină. Totuși, polițiștii de frontieră din Bihor au găsit cea mai simplă variantă pentru ei: să-i expedieze pe suspecți în alt județ. Elementul cel mai șocant este că polițiștii de frontieră i-au lăsat pe migranți în tren fără niciun fel de pază.

Așa se face că, după ce a pornit trenul, cei trei tineri libieni au încercat să fure din bagajele călătorilor, au băgat mâna în geanta șefului de tren și chiar l-au amenințat cu moartea, simulând că vor să-i taie gâtul.

„Pur și simplu se plimbau printre noi, parcă erau la supermarket în fața rafturilor și nu știau ce să aleagă, eram ca și o marfă pe raft pentru ei, așa încercau pe toată lumea să vadă de la cine pot fura. Noroc cu controlorii că nu i-au scăpat din ochi o clipă și s-au făcut scut între ei și pasageri, ca să nu fure imigranții bunurile pasagerilor”, a mărturisit un cetățean din Satu Mare, citat de site-ul obiectiv-sm.ro.

În final, șeful de tren a anunțat Poliția, iar cei trei infractori originari din Africa au fost preluați de polițiștii din Carei (județul Satu Mare). Potrivit unor informații neoficiale, cei trei infractori ar fi putut fi sub influența alcoolului sau a drogurilor.

"Am fost solicitați prin apel 112 să intervenim pentru că sunt trei persoane recalcitrante în tren. S-au deplasat colegii mei, alături de cei de la Frontieră, i-au identificat și i-au sancționat contravențional pentru că au adresat cuvinte și expresii jignitoare și au fost recalcitranți și i-au îndrumat spre Centrul de Refugiați din Maramureș", a declarat Paula Maria Gabor, purtătarea de cuvânt a Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare.

Tema refugiaților veniți din afara Europei, care vor să se stabilească în țări membre ale UE, este sensibilă, iar autoritățile române au ales varianta de a se conforma solicitărilor UE și de a accepta migranți în țara noastră. Așa se face că, până acum, niciun demnitar de la București n-a comentat incidentul din tren. În schimb, a reacționat primarul Municipiului Satu Mare, Gábor Kereskényi.
 
”Oficialii Uniunii Europene au reluat în ultima vreme presiunile asupra României de a prelua o parte din migranții care vor să se stabilească în Occident. În schimb, nu se mai aude nici un cuvânt despre aderarea României la Spațiul Schengen. Consider că pericolul reprezentat de migrația necontrolată promovată de anumiți lideri din Europa este un real pericol pentru România, pentru întreaga noastră zonă. Trebuie să luăm o poziție fermă, până când nu va fi prea târziu. Trebuie să ne păstrăm identitatea și să ne apărăm valorile noastre creștine!”, a declarat primarul din Satu Mare.

Comentarii