3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDr. Valeriu Gheorghiță admite că sunt mai multe reacții adverse la vaccinul...

Dr. Valeriu Gheorghiță admite că sunt mai multe reacții adverse la vaccinul AstraZeneca

Oficialul a explicat că acest ser, bazat pe vector viral, este mai „reactogen”, în special la persoanele tinere. Gheorghiţă a dat asigurări că reacţiile adverse nu sunt mai grave decât în cazul serurilor bazate pe ARN mesager şi că numărul reacţiilor adverse scade la inocularea celei de-a doua doze.

Medicul a fost întrebat marți, într-o conferinţă de presă, dacă vaccinul companiei AstraZeneca provoacă mai multe reacţii adverse decât cele de la Pfizer şi Moderna, iar acesta a răspuns: „Aşa este. Aş vrea să precizez, în schimb, că nu sunt reacţii mai severe, sunt doar mai frecvente şi depinde de tipul vaccinului. Reamintesc că vaccinul de la compania AstraZeneca este un vaccin bazat pe vector viral, este un vaccin mai reactogen, în mod deosebit la persoanele tinere comparativ cu persoanele cu vârsta de peste 60-65 de ani. Frecvenţa reacţiilor adverse este mai rară după doza a doua, iar aceste vaccinuri pe bază de vector viral induc o reacţie din partea organismului, o reacţie imunologică atât faţă de antigenul din vaccin, cât şi faţă de vector, practic faţă de acel tip de adenovirus slăbit care reprezintă vehiculul prin care celula primeşte informaţia genetică necesară sintezei proteinei S. Deci este o particularitate care ţine de tipul de vaccin”.

În ceea ce priveşte imunitatea pe care o obţin cei care se vaccinează, Gheorghiţă a precizat că estimarea este de cel puţin un an.

În afara celor programați, mai există o listă de peste un milion de persoane care așteaptă deschiderea listelor pentru imunizare.

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă