Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

B-1B Lancer (Foto: media.defense.gov)

Două bombardiere strategice americane trimise în România au fost interceptate de avioane rusești

Două avioane de bombardament strategic trimise de Statele Unite în România au fost interceptate de avioane ale Rusiei deasupra Mării Negre.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 31.05.2020 - 12:41

Două avioane de luptă ale Rusiei, de tip Suhoi 27P și Suhoi 30SM, au ieșit în întîmpinarea a două bombardiere strategice ale Statelor Unite, model B-1B Lancer.

Avioanele americane, aparținând Bazei Aeriene Ellsworth (statul Dakota de Sud), au fost trimise de Statele Unite în Europa, pe Flancul Estic al NATO, după cum anunțase, încă din data de 29 mai, Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa.

În aceeași zi de vineri, 29 mai, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României anunța că "două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au desfășurat vineri, 29 mai, pentru prima dată, activități de antrenament în spațiul aerian al României împreună cu aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaționale Aeriene din Statul Major al Forțelor Aeriene și al Forțelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE)".

Potrivit MApN, antrenamentul din 29 mai 2020 "a inclus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer și F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacității de dislocare rapidă a forțelor aliate și partenere în sud-estul Europei".

În replică, la aceeași dată de 29 mai 2020, Ministerul rus al Apărării anunța pe internet că forțele de apărare aeriană din Districtele militare de Vest și de Sud ale Rusiei au interceptat cele două bombardiere strategice ale SUA deasupra "apelor neutre" (internaționale) ale Mării Baltice și Mării Negre.

Comentarii