3.4 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiDouă bombardiere strategice americane trimise în România au fost interceptate de avioane...

Două bombardiere strategice americane trimise în România au fost interceptate de avioane rusești

Două avioane de luptă ale Rusiei, de tip Suhoi 27P și Suhoi 30SM, au ieșit în întîmpinarea a două bombardiere strategice ale Statelor Unite, model B-1B Lancer.

Avioanele americane, aparținând Bazei Aeriene Ellsworth (statul Dakota de Sud), au fost trimise de Statele Unite în Europa, pe Flancul Estic al NATO, după cum anunțase, încă din data de 29 mai, Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa.

În aceeași zi de vineri, 29 mai, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României anunța că „două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au desfășurat vineri, 29 mai, pentru prima dată, activități de antrenament în spațiul aerian al României împreună cu aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaționale Aeriene din Statul Major al Forțelor Aeriene și al Forțelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE)”.

Potrivit MApN, antrenamentul din 29 mai 2020 „a inclus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer și F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacității de dislocare rapidă a forțelor aliate și partenere în sud-estul Europei”.

În replică, la aceeași dată de 29 mai 2020, Ministerul rus al Apărării anunța pe internet că forțele de apărare aeriană din Districtele militare de Vest și de Sud ale Rusiei au interceptat cele două bombardiere strategice ale SUA deasupra „apelor neutre” (internaționale) ale Mării Baltice și Mării Negre.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă