Artistul digital Deeple, FOTO: Facebook

Creștere spectaculoasă a popularității activelor NFT din showbiz

Popularitatea activelor NFT pare să fi ajuns deja la vârf, în condițiile în care prețurile acestora au scăzut cu aproximativ 70% de la punctul culminant atins în februarie, relatează CNN.

Share

Cătălin Șerban 0 comentarii

Actualizat: 06.04.2021 - 19:49

Prețul mediu pentru un NFT la data de 5 aprilie a fost de aproximativ 1.256 dolari - în scădere față de peste 4.000 de dolari la sfârșitul lunii februarie, potrivit site-ului de cercetare de piață NonFungible.com.

Datele de la The Block, o altă firmă de cercetare criptografică, arată o scădere similară atât pentru prețuri, cât și pentru vânzările NFT.

NFT-urile sunt active bazate pe blockchain și care sunt unice prin design, ceea ce le asigură, spun susținătorii, valoarea. Proprietatea asupra unui NFT specific este înregistrată într-o rețea blockchain, registrele digitale care susțin criptomonede precum bitcoin.

NFT-urile au făcut obiectul unui val de investiții, alimentat de cultura pop, în ultimele câteva săptămâni, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe dacă frenezia nu este o bulă de piață alimentată de comercianții bogați și mai tineri.

Un fișier JPEG al artistului digital Beeple s-a vândut recent cu 69 de milioane de dolari la Christie's. NFT-urile au contribuit la creșterea prețului cartonașelor cu sportivi. Grupul de rock Kings of Leon și-a lansat cel mai recent album ca NFT.

Mania NFT a contribuit la creșterea valorii ethereum, criptomoneda a cărei rețea blockchain este utilizată pentru un număr mare de tranzacții NFT. Prețurile Ethereum au crescut cu peste 180% în acest an, peste majorarea prețului bitcoin.

Acțiunile companiilor de bunuri de colecție, cum ar fi producătorul de figurine Funko sau Hall of Fame Resort & Entertainment (care deține un sat tematic NFL în Canton, Ohio) au crescut, de asemenea, datorită parteneriatelor menite să dezvolte bunuri nefungibile.

Susținătorii NFT-urilor subliniază că fiecare bun este unic și nu poate fi reprodus, ceea ce îi conferă valoare.

Acest lucru poate fi adevărat, dar creșterea bruscă a valorii NFT-urilor și scăderea recentă a prețurilor amintește unele dintre bulele similare ale pieței, cum ar fi mania lalelelor din anii 1600, prăbușirea dot com din 2000 și acțiunile băncilor și prețurile locuințelor din 2008.

NFT-urile ar putea să reziste, dar s-ar putea să nu merite sumele uimitoare de bani pe care unii oameni le-au oferit în ultimele săptămâni.

Chiar și Beeple, alias Michael Joseph Winkelmann, a glumit cu Julia Chatterley de la CNN în martie că ar putea fi cel mai mare câștigător a ceea ce s-ar putea dovedi a fi o bulă NFT.

Comentarii