Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Contracandidatul lui Kovesi rămâne în cursa pentru postul de procuror-şef european

Jean-Francois Bohnert, candidat pentru postul de procuror-şef european alături de Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru Politico că rămâne în cursă pentru a nu fi necesară reluarea procedurii de desemnare a ocupantului acestui post.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.07.2019 - 16:28

Într-un articol intitulat „Ciudata poveste a eforturilor Europei de a găsi un procuror-şef”, Politico subliniază că niciunul dintre cei doi candidaţi nu sunt susţinuţi de propriile guverne.

Publicaţia relatează că iniţial retragerea susţinerii Franţei pentru Bohnert nu a fost anunţată de Paris, ci de Dacian Cioloş.

„Schimbarea poziţiei Franţei a fost anunţată în mijlocul unei conferinţe de presă a lui Dacian Cioloş, liderul român al grupării centriste Renew Europ, care include şi partidul lui Emmanuel Macron”, se arată în articolul Politico.

Astfel, Franţa nu şi-a anunţat oficial schimbarea de poziţie iar Bohnert nu s-a retras din cursă, comentează Politico.

„Sunt, momentan, în aceeaşi poziţie (precum Kovesi)”, a declarat el pentru Politico. Niciunul dintre candidaţi „nu are susţinerea propriilor naţiuni ... însă din motive variate”, a precizat el.

Bohnert lăsat să se înţeleagă că motivele sunt de ordin procedural.

„Comitetul de selecţie consideră că toţi cei trei candidaţi ar trebui să rămână, altfel întreg procesul de selecţie ar trebui luat de la capăt. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a afirmat el.

Al treilea candidat este Andres Ritter din Germania.

Însă Bohnert încă pare să aibă speranţe că ar putea ocupa funcţia. După ce a fost întrebat dacă încă îşi doreşte să fie procurorul-şef european, el a răspuns: „Clar, da”.

Kovesi nu a răspuns solicitării de a comenta pe acest subiect pentru Politico.

În prezent Laura Codruţa Kovesi este susţinută de Parlamentul European iar Bohnert de Consiliul European.

Însă trei diplomaţi au declarat pentru Politico că Kovesi va fi în final susţinută şi de Consiliu.

Un diplomat important citat de Politico a declarat că schimbarea de poziţie a Franţei nu va duce „neapărat” la schimbarea poziţiei Consiliului: „În principiu, de ce ar trebui?”, a afirmat diplomatul, adăugând că situaţia este „foarte complicată” şi că dacă se va retrage vreun candidat, va trebui găsit altul.

Chiar dacă Bohnert se va retrage, nu este clar că Consiliul o va alege pe Kovesi drept candidată, comentează publicaţia.

Un diplomat UE a notat că Kovesi şi Ritter au ieşit la egalitate pe locul doi în votul iniţial al Consiliului.

„Este o situaţie dificilă”, a afirmat diplomatul.

Comentarii

loading...