Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Comisia Europeană, îngrijorată de statul de drept din România

Comisia Europeană (CE) urmăreşte cu mare îngrijorare cele mai recente evoluţii cu privire la statul de drept în România, a transmis pe Twitter vicepreşedintele executivului european Jyrki Katainen.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

21.02.2019 - 14:32

Atât conţinutul, cât şi procedura acestor ultime schimbări par să fie în contradicţie cu recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare, adaugă vicepreşedintele CE, în mesajul intitulat: "De ce, Guvern al României, de ce?".

Mesajul vine după ce marţi guvernul român a adoptat o OUG care modifică legile Justiţiei şi care, potrivit ministrului justiţiei, Tudorel Toader, se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi-a exprimat ulterior îngrijorarea în legătură cu ordonanţa de urgenţă, susţinând că modificările pot conduce la apariţia unui blocaj instituţional al Ministerului Public, iar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a manifestat la rândul său preocuparea cu privire la modul de adoptare şi la conţinutul ordonanţei.

Luna trecută, tot într-o postare pe Twitter, Jyrki Katainen a scris că "poporul român merită un stat de drept", ca reacţie la anunţul făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind o posibilă ordonanţă de urgenţă prin care cei condamnaţi să poată depune contestaţii în anulare.

"Unele state membre ale Uniunii Europene, printre care Polonia, Ungaria şi România, par "să devieze" de la "calea liberal-democratică", iar aceasta este "cea mai mare provocare cu care se confruntă UE în acest moment", a mai notat vicepreşedintele Comisiei Europene în mesajul său din 22 ianuarie.

Comentarii

loading...