9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiComisia Europeană, îngrijorată de statul de drept din România

Comisia Europeană, îngrijorată de statul de drept din România

Atât conţinutul, cât şi procedura acestor ultime schimbări par să fie în contradicţie cu recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare, adaugă vicepreşedintele CE, în mesajul intitulat: “De ce, Guvern al României, de ce?”.

Mesajul vine după ce marţi guvernul român a adoptat o OUG care modifică legile Justiţiei şi care, potrivit ministrului justiţiei, Tudorel Toader, se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi-a exprimat ulterior îngrijorarea în legătură cu ordonanţa de urgenţă, susţinând că modificările pot conduce la apariţia unui blocaj instituţional al Ministerului Public, iar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a manifestat la rândul său preocuparea cu privire la modul de adoptare şi la conţinutul ordonanţei.

Luna trecută, tot într-o postare pe Twitter, Jyrki Katainen a scris că “poporul român merită un stat de drept”, ca reacţie la anunţul făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind o posibilă ordonanţă de urgenţă prin care cei condamnaţi să poată depune contestaţii în anulare.

“Unele state membre ale Uniunii Europene, printre care Polonia, Ungaria şi România, par “să devieze” de la “calea liberal-democratică”, iar aceasta este “cea mai mare provocare cu care se confruntă UE în acest moment”, a mai notat vicepreşedintele Comisiei Europene în mesajul său din 22 ianuarie.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă