9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCNA le transmite radiodifuzorilor să trateze cu decenţă şi responsabilitate cazul de...

CNA le transmite radiodifuzorilor să trateze cu decenţă şi responsabilitate cazul de la Caracal

„Având în vedere modul în care a fost prezentat cazul crimelor de la Caracal, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului le reamintesc radiodifuzorilor obligaţia de a trata cu decenţă şi responsabilitate acest subiect şi de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, precum şi asigurarea informării corecte – prevăzute în legislaţia audiovizualului”, se arată într-un comunicat al CNA. 

Potrivit Consiliului, direcţia de specialitate din cadrul CNA va realiza o monitorizare de linie pentru a evalua modul în care radiodifuzorii reflectă acest subiect.

„Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire”, potrivit Codului de reglementare a conţinutului audiovizual. 

„În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii (Art.45-1).
În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, conform prevederilor legislaţiei audiovizualului (Art.64-1). 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă