Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rl online

Actualizat: 04.10.2018 - 16:06

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 240 de localităţi din 13 judeţe

Rl online

Actualizat: 04.10.2018 - 16:06

Potrivit unei informări transmise, joi, de ANSVSA, au fost stinse până în prezent cinci focare de pestă porcină africană în judeţul Satu Mare şi nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest judeţ, din 31 august.

În judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare din 8 august, iar în judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în 14 august.

Astfel, în judeţul Satu Mare sunt 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi, în judeţul Bihor - 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Sălaj - 4 cazuri la mistreţi, în Tulcea - 564 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 48 de cazuri la mistreţi, în Brăila - 83 de focare (dintre care 8 focare la exploataţii comerciale), în Constanţa - 79 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi, în Ialomiţa - 122 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi, în Galaţi - 14 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Ilfov - 9 focare în gospodăriile populaţiei, în Călăraşi - 66 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială) şi 10 cazuri la mistreţi, în Buzău - 3 focare în gospodăriile populaţiei, în Giurgiu - 4 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în Dâmboviţa - un focar în gospodăria populaţiei.

ANSVSA anunţă că, până în prezent, au fost despăgubiţi 5.916 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 64.040.810 de lei.

Astfel, în judeţul Satu Mare au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploataţii afectate, în valoare de 56.490 de lei, în judeţul Bihor au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploataţii afectate, în valoare de 947.620 de lei, în judeţul Tulcea au fost plătite despăgubiri pentru 703 de exploataţii dintr-un total de 809 de exploataţii, în valoare de 37.412.500 de lei, în judeţul Brăila au fost plătite despăgubiri pentru 1.873 de exploataţii dintr-un total de 2.902 de exploataţii, în valoare de 16.125.640 de lei, în judeţul Constanţa au fost plătite despăgubiri pentru 746 de exploataţii dintr-un total de 793 de exploataţii, în valoare de 3.093.780 de lei, în judeţul Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 2.299 de exploataţii dintr-un total de 2.456 de exploataţii, în valoare de 6.147.000 de lei, în judeţul Galaţi au fost plătite despăgubiri pentru 37 de exploataţii dintr-un total de 69 de exploataţii, în valoare de 51.000 de lei, în judeţul Ilfov au fost plătite despăgubiri pentru 5 exploataţii dintr-un total de 6 exploataţii, în valoare de 42.000 de lei, şi în judeţul Călăraşi au fost plătite despagubiri pentru 28 exploataţii dintr-un total de 193 de exploataţii, în valoare de 164.220 de lei.

Prezenţei virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată pentru prima dată în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.

Conform sursei citate, evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe, acţiunile autorităţilor fiind întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

ANSVSA precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Conform aceleiaşi surse, pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine