Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alte cinci persoane infectate cu West Nile în ultima săptămână în Dolj

lte cinci persoane din judeţul Dolj - o femeie şi patru bărbaţi - cu vârste cuprinse între 48 şi 71 de ani, au fost infectate în ultima săptămână cu virusul West Nile în urma înţepăturilor de ţânţari.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 07.09.2018 - 18:00

Potrivit datelor DSP Dolj, numărul persoanelor din judeţ care în urma înţepăturilor de ţânţari au fost infectate în această vară cu acest virus a ajuns la 27, iar dintre acestea o persoană a decedat.

"În cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West - Nile care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 mai - 31 octombrie, în săptămâna 35/2018 în judeţul Dolj au fost confirmate 5 cazuri cu infecţie cu virusul West - Nile, la 1 femeie şi 4 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 48 şi 71 de ani, din Craiova - 1, Băileşti - 1, Bucovăţ - 1, Cioroiaşi - 1 şi Fărcaş - 1, internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică favorabilă", precizează DSP Dolj.

Din cele 27 de persoane din judeţ infectate, o femeie de 75 de ani din Poiana Mare a decedat în urmă cu o săptămână. Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, aceasta era internată la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Craiova din 24 august şi a decedat pe 29 august, iar rezultatul testului a confirmat că, pe lângă unele afecţiuni mai vechi, a fost infectată şi cu West Nile.

Salubritate Craiova, societate a Consiliului Local, desfăşoară, în perioada 1 - 12 septembrie, alte două etape de dezinsecţie pe domeniul public, a noua şi a zecea din acest an, care au avea loc alternativ, prin pulverizare aeriană şi terestră a substanţelor împotriva insectelor dăunătoare.

Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, a declarat săptămâna trecută că efectul dezinsecţiei a fost aproape zero iar oraşul este plin de ţânţari, însă pe domeniul public concentraţia substanţelor folosite nu poate fi mărită.

"Ştiu eforturile care s-au făcut la SC Salubritate pentru dezinsecţie, ştiu că efectul este aproape zero, ştiu că oraşul este plin de ţânţari şi a fost suplimentat numărul de treceri cu avionul. Responsabilitatea privind concentraţia substanţei este în atribuţia SC Salubritate, atribuţia firmei care a câştigat această licitaţie fiind doar de a împrăştia substanţa. Problema este că la ultima trecere concentraţia a fost mărită, dar această mărire nu poate fi făcută decât în parametrii aprobaţi de Direcţia de Sănătate Publică. Am mai discutat şi eu cu specialişti în dezinsecţie şi au confirmat că acum ar trebui să fie o concentraţie foarte mare, însă aceasta se poate folosi doar pe domeniul privat. Deci, problema este destul de complicată, pentru că ţânţari în continuare există", a spus Genoiu.

Potrivit DSP Dolj, infecţia cu virusul West Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.

Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă; să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărteze recipientele de apă stătută.

În cazul în care o persoană prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Comentarii

loading...