17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrognozele oficiale, infirmate de analistii austrieci

Prognozele oficiale, infirmate de analistii austrieci

Ritmul de crestere a economiei romanesti va fi de 3,7% la finele anului 2005, cu mult sub prognoza oficiala a autoritatilor de la Bucuresti, de 5,5%, reiese dintr-un raport al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).
In anul 2004, avansul economic a fost de 8,3%, pe fondul cresterii investitiilor si al unui sezon agricol favorabil.
Prognoza initiala a autoritatilor pentru 2005 a vizat o crestere economica de 6%, dar obiectivul a fost revizuit la 5,7% si ulterior la 5,5%, pe fondul pagubelor provocate de inundatii.
Potrivit celor mai recente informatii publicate de Institutul National de Statistica, ritmul de crestere economica s-a incetinit in primele noua luni ale anului 2005 la 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru.
Raportul BA-CA estimeaza pentru anul 2006 un nivel al indicelui preturilor de consum de 7%, fata de 9% in anul 2005, valori care sunt peste cele prognozate de autoritatile romane, de 5% si, respectiv, 8-8,3%.
In opinia analistilor austrieci, nici obiectivul autoritatilor privind reducerea deficitului de cont curent la 7,5% din PIB nu va fi realizat, nivelul urmand sa creasca la 8,7% in 2005 si 9,5% in 2006.
In plus, previziunile privind deficitul bugetar arata ca in 2006 indicatorul va avea aceeasi valoare ca in 2005, respectiv 1% din PIB, nivel care incurca, de asemenea, socotelile autoritatilor, care si-au propus pentru 2006 un deficit bugetar de 0,5%.
Pentru anul in curs, economistii BA-CA prognozeaza un avans al Produsului Intern Brut de 6%, similar cu cel prevazut de autoritatile de la Bucuresti.
BA-CA si-a revizuit astfel estimarile referitoare la indicatorii macroeconomici ai Romaniei pentru 2005 si 2006. In raportul anterior, institutia financiara a preconizat pentru acest an o crestere economica de 4,7%, evolutie determinata de pagubele provocate de inundatii.
Estimarile anterioare ale BA-CA indicau pentru anul 2005 un deficit de cont curent de 8,9% din PIB si de 9,4% in 2006.
Pentru anul 2006 estimarile BA-CA indicau o crestere economica de 6,3%, un nivel mediu al inflatiei de 7% si un deficit bugetar de 1% din PIB.

Cele mai citite

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...

Steaua Armatei, sancționată de Comisia de Disciplină a FRF

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a sancţionat clubul CSA Steaua cu disputarea a două meciuri fără spectatori şi o penalitate sportivă...

Jignitul secolului – premierul României jignit de cetățenia română!

Partidul SOS România a transmis un comunicat de presă referitor la faptul că premierul României este jignit de cetățenia română. "Domnule Ciolacu, în 2024 românii nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă