13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024

Breviar

Austria sustine ca Romania ar trebui sa adere pana in 2008

Cancelarul austriac Wolfgang Schussel considera ca Bulgaria si Romania ar trebui sa adere la UE in 2007 sau cel mai tarziu in 2008, urmate la scurt timp de Croatia si Macedonia, relateaza „International Herald Tribune”, in editia electronica.
Austria, care detine presedintia semestriala a UE, intentioneaza sa promoveze extinderea Uniunii, dar va critica implicarea institutiilor organizatiei in afacerile interne ale celor 25 de state membre.
In pofida faptului ca Uniunea Europeana a intampinat dificultati dupa ultimul val de extindere, care a avut loc in mai 2004, Schussel a declarat ca va actiona pentru integrarea a inca patru tari – Romania si Bulgaria in 2007 sau 2008, urmate de Croatia si Macedonia.
Comisia Europeana va anunta, in urmatoarele luni, daca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa devina membre, cancelarul austriac remarcand in special „progresele enorme” inregistrate de Bulgaria in lupta impotriva crimei organizate si apreciind ca Turcia, care a inceput negocierile cu UE in octombrie, merita sa fie candidata, desi finalizarea procesului de aderare ramane nesigura.

Eliberarea pasapoartelor, in doua-trei zile

Ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga le-a cerut prefectilor sa reformeze serviciile deconcentrate de pasapoarte, permise auto si inmatriculari, asa cum s-a intamplat la Oradea, Cluj-Napoca si Arad. „Eliberarea pasapoartelor in regim de urgenta trebuie sa dureze una-doua ore, iar in situatiile normale pasapoartele trebuie sa fie eliberate in doua-trei zile”, a spus Blaga. El a precizat ca va emite judetelor si o circulara in acest sens.

Logan va avea ABS standard pentru inca doua versiuni

Dacia Logan va fi echipata, incepand cu aceasta luna, cu sistem ABS pentru alte doua versiuni, in afara celei de varf. Astfel, Dacia va avea ABS standard pentru gama Logan si in versiunile Laureate Plus 1.4 MPI si Ambition 1.5 dCi. Acest mecanism asistat de calculator este un element de securitate activa cu un rol foarte important pentru imbunatatirea capacitatii de franare a automobilului. Anti-Lock Braking System (ABS) previne blocarea rotilor la franarea puternica, pentru a mentine masina pe traiectoria dorita si pentru a avea un control sporit asupra directiei in timpul franarii, lucru imposibil de realizat cu rotile blocate. Dacia Logan este echipata cu sistem Bosh 8.0 de ultima generatie, prezent, de altfel, si pe Renault Megane 2, care dispune de un repartitor electronic al fortei de franare (EBV). Pana in prezent, singura versiune cu ABS era versiunea din varful gamei, Ambition 1.6 MPI.
In acest an, Dacia a promis noi premiere, cum ar fi introducerea noului motor de 1.6 MPI, de 107 cai putere, si lansarea propulsorului diesel pentru toate pietele externe. Cel mai interesant lucru va fi, cu siguranta, prezentarea si comercializarea versiunii break de cinci sau sapte locuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă