12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăȘtirile zileiSindicaliștii din Finanțe: Ofiţerii SRI veneau în instituţii cu direcţii de acţiune...

Sindicaliștii din Finanțe: Ofiţerii SRI veneau în instituţii cu direcţii de acţiune trasate

“Odata cu reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din 2013, un grup mic de politicieni influenţi a hotărât să-şi creeze un instrument foarte puternic de şantaj, aducând la un loc ofiţeri SRI, procurori şi oameni special angajaţi de către conducerea ANAF din acea perioadă. Prin această măsură au fost daţi afară 1950 de specialişti la nivel naţional pentru a face loc celor veniţi la noua structură constituită – direcţia antifraudă fiscală. Concomitent, a fost desfiinţată Autoritatea Naţională a Vămilor, fiind distruse sau pierdute arhivele instituţiei pentru a nu se mai cunoaste modul în care operau dutyfree-urile în perioada când vama era condusă de Gelu Ştefan Diaconu”, arată Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, într-un comunicat de presă preluat de Mediafax.

Sindicaliştii amintesc că tot atunci a fost desfiinţată Garda Financiară, pierzându-se toate arhivele referitoare la operaţiunile ce vizează produsele accizabile (alcool, petrol, ţigări).

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe dau detalii şi despre cum acţiona noul grup organizat, “acoperit de prevederi legale special create”:

 
– ofiţerii SRI (au fost detaşaţi de la SRI aproximativ 250 de ofiţeri) veneau în instituţie cu direcţiile de acţiune trasate (firme, persoane etc)
– Direcţia Antifraudă lucra la comanda lor, fiind executate întrutotul ordinele acestora; se făceau plângeri penale pe bandă rulantă celor care erau vizati dar de cele mai multe ori aceste plângeri nu se confirmau sau controalele se dovedeau superficiale.
– Angajaţii de la antifraudă detaşaţi la parchete preluau plângerile şi solicitau puncte de vedere de la structurile de specialitate ale sistemului instituţional al ANAF.

“Ne miră în continuare cum cei care au orchestrat aceste operaţiuni nu păţesc nimic, chiar au tupeul să explice opiniei publice cum funcţionează statul de drept, deşi cunosc perfect mizeria creată şi faptul că din ANAF au plecat 1950 de specialişti pentru a se putea înfiinţa acest adevărat instrument al terorii”, conchid sindicaliştii.

Protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ANAF a fost semnat în anul 2013 de Tiberiu Niţu, în calitate de procuror general şi de Gelu Diaconu, preşedinte ANAF la acea vreme. La capitolul II al protocolului, intitulat “Aspecte privind operaţionalizarea Direcţiei de combatere a fraudelor” se precizează că: Inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor îşi desfăşoară activitatea „prin detaşare în cadrul parchetelor pe posturi de specialişti economico – financiari”. Prin art. 3 litera C din Protocol s-au constituit echipe mixte de procurori/inspectori ANAF care urmau să procedeze “la valorificarea informaţiilor şi strângerea probelor privind comiterea unor infracţiuni”.

Cele mai citite

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se laudă cu proiectele din ultimii ani

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a subliniat marți, în cadrul unei declarații la Craiova, importanța investițiilor în sectorul sănătății din România în...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă