17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒVideoStarmer รฎncepe โ€žreconstrucศ›iaโ€ Regatului Unit dupฤƒ o victorie zdrobitoare รฎn alegeri

Starmer รฎncepe โ€žreconstrucศ›iaโ€ Regatului Unit dupฤƒ o victorie zdrobitoare รฎn alegeri

Noul prim-ministru al Regatului Unit, Keir Starmer, a รฎnceput sรขmbฤƒtฤƒ prima sa zi completฤƒ รฎn funcศ›ie cu o ศ™edinศ›ฤƒ a cabinetului sฤƒu dupฤƒ ce victoria zdrobitoare a partidului sฤƒu laburist รฎn alegerile generale a pus capฤƒt celor 14 ani de guvernare conservatoare.

Starmer a ศ›inut prima sa ศ™edinศ›ฤƒ de cabinet la ora 11:00 (10:00 GMT), cu prima femeie ministru de finanศ›e a Marii Britanii, Rachel Reeves, ศ™i noul ministru de externe, David Lammy, prezenศ›i.

Liderul laburist ศ™i-a petrecut primele ore รฎn Downing Street vineri, numindu-ศ™i echipa ministerialฤƒ, la cรขteva ore dupฤƒ ce a asigurat revenirea la putere a partidului sฤƒu de centru-stรขnga cu o majoritate impresionantฤƒ de 174 de locuri รฎn parlamentul britanic.

โ€žMunca de schimbare รฎncepe imediatโ€, a spus Starmer vineri, la scurt timp dupฤƒ ce a fost confirmat ca prim-ministru de cฤƒtre regele Charles III, iar mulศ›imi de activiศ™ti laburiศ™ti fluturรขnd steaguri l-au รฎntรขmpinat รฎn Downing Street.

โ€žDar nu aveศ›i nicio รฎndoialฤƒ, vom reconstrui Marea Britanieโ€

a adฤƒugat el.

Reiterรขnd cele cinci โ€žmisiuniโ€ cheie pentru guvernare รฎn discursul sฤƒu inaugural, politicianul de 61 de ani a promis sฤƒ punฤƒ din nou pe picioare Serviciul Naศ›ional de Sฤƒnฤƒtate administrat de stat, sฤƒ asigure โ€žgraniศ›e sigureโ€ ศ™i strฤƒzi mai sigure.

Cu toate acestea, provocฤƒri descurajante aศ™teaptฤƒ guvernul sฤƒu, inclusiv o economie stagnantฤƒ, servicii publice รฎn dificultate ศ™i gospodฤƒrii care suferฤƒ din cauza unei crize de costuri de trai de ani de zile.

โ€žSchimbarea unei ศ›ฤƒri nu este ca ศ™i cum ai apฤƒsa un comutator. Lumea este acum un loc mai volatil. Acest lucru va dura ceva timpโ€, a spus Starmer.

Rezultat โ€žistoricโ€

Liderii mondiali s-au aliniat sฤƒ-l felicite pe noul lider britanic.

Starmer a vorbit la telefon cu preศ™edintele SUA, Joe Biden, ศ™i โ€žau discutat despre angajamentul lor comun faศ›ฤƒ de relaศ›ia specialฤƒ dintre Marea Britanie ศ™i SUA ศ™i ambiศ›iile lor comune pentru o creศ™tere economicฤƒ mai mareโ€, conform Londrei.

El a vorbit, de asemenea, cu preศ™edinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ศ™i cu preศ™edintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Cu toate acestea, fostul – ศ™i potenศ›ial viitorul – preศ™edinte al SUA, Donald Trump, l-a ignorat pe Starmer, รฎn schimb salutรขnd succesul electoral al aliatului sฤƒu, Nigel Farage, ศ™i al partidului sฤƒu de extremฤƒ dreapta, Reform UK.

Capturarea a cinci locuri ศ™i aproximativ 14% din voturi, alฤƒturi de devenirea lui Farage ca deputat la a opta รฎncercare, a fost una dintre poveศ™tile alegerilor.

Dar a pฤƒlit รฎn comparaศ›ie cu triumfurile laburiศ™tilor, dupฤƒ ce partidul s-a apropiat de recordul sฤƒu de 418 locuri sub conducerea fostului lider Tony Blair รฎn 1997, cรขศ™tigรขnd 412.

Conservatorii au suferit cea mai gravฤƒ รฎnfrรขngere din istorie, capturรขnd doar 121 de circumscripศ›ii, ceea ce l-a determinat pe Rishi Sunak sฤƒ-ศ™i cearฤƒ scuze naศ›iunii ศ™i sฤƒ confirme cฤƒ va demisiona din funcศ›ia de lider al conservatorilor odatฤƒ ce va fi selectat un succesor.

Fostul lider William Hague, un mentor al lui Sunak care a reprezentat aceeaศ™i circumscripศ›ie din nordul Angliei pรขnฤƒ รฎn 2015, a recunoscut cฤƒ a fost โ€žun rezultat catastrofal din punct de vedere istoricโ€.

Un record de 12 foศ™ti miniศ™tri de guvern au pierdut locurile, alฤƒturi de fostul prim-ministru Liz Truss, a cฤƒrei mandat scurt ศ™i dezastruos din 2022 a rฤƒnit partidul ireparabil รฎnainte de alegeri.

Partidul este acum pregฤƒtit pentru o nouฤƒ perioadฤƒ de lupte interne รฎntre o aripฤƒ moderatฤƒ care doreศ™te un lider centrist ศ™i cei care ar putea fi dispuศ™i sฤƒ-l curteze pe Farage ca nou lider.

Provocฤƒri

Alegerile au vฤƒzut, de asemenea, liberalii democraศ›i centriศ™ti fฤƒcรขnd cele mai mari cรขศ™tiguri din ultimul secol, revendicรขnd mai mult de 70 de locuri pentru a deveni al treilea cel mai mare partid din parlament.

Dar a fost un concurs dezastruos pentru Partidul Naศ›ional Scoศ›ian pro-independenศ›ฤƒ, care a fost practic anihilat รฎn Scoศ›ia. A scฤƒzut de la 48 de locuri la doar nouฤƒ, cu unul รฎncฤƒ de declarat sรขmbฤƒtฤƒ dimineaศ›a.

Partidul Verde a avut cele mai bune alegeri generale, cvadruplรขndu-ศ™i numฤƒrul de deputaศ›i la patru.

รŽntre timp, un numฤƒr fฤƒrฤƒ precedent de ศ™ase parlamentari independenศ›i au fost aleศ™i – patru dintre ei รฎnvingรขnd candidaศ›i laburiศ™ti รฎn districte cu mari populaศ›ii musulmane ศ™i campanii centrate pe conflictul Israel-Hamas.

Entuziasmul รฎn rรขndul laburiศ™tilor pentru victoria zdrobitoare la alegeri va fi temperat de recunoaศ™terea cฤƒ au obศ›inut doar aproximativ 34% din voturi – o scฤƒdere faศ›ฤƒ de 2019 ศ™i cel mai scฤƒzut procentaj pentru a asigura o majoritate.

รŽntre timp, prezenศ›a la vot, de puศ›in sub 60%, a fost cea mai scฤƒzutฤƒ din 2001, sugerรขnd o apatie larg rฤƒspรขnditฤƒ.

โ€žDeศ™i acest lucru nu ar trebui sฤƒ umbreascฤƒ victoria laburiศ™tilor de astฤƒzi, ar putea indica unele provocฤƒri pe care laburiศ™tii ar putea sฤƒ le รฎnfrunteโ€, a spus Chris Hopkins, directorul de cercetare politicฤƒ la firma de sondaje Savanta, despre aceศ™ti factori.

โ€žPur ศ™i simplu, probabil cฤƒ nu vor putea reveni la peste 400 de deputaศ›i la urmฤƒtoarele alegeri cu mai puศ›in de 40% din voturi.โ€

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook ศ™i Youtube.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
Romรขnia Liberฤƒ este o publicaศ›ie tipฤƒritฤƒ ศ™i online pentru politicฤƒ, afaceri ศ™i avocaศ›i, care acoperฤƒ anunศ›uri pentru litigii majore, tranzacศ›ii ศ™i probleme de reglementare. A fost fondatฤƒ รฎn 1877, รฎn Romรขnia. RL este o publicaศ›ie de ultimฤƒ orฤƒ ศ™i unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, รฎn principal ca voce a opoziศ›iei รฎmpotriva autocraศ›ilor ศ™i a fostei Securitฤƒศ›i. Printre autorii ศ™i cititorii noศ™tri se numฤƒrฤƒ cea mai mare organizaศ›ie filantropฤƒ, Fundaศ›ia pentru o Societate Deschisฤƒ din SUA, precum ศ™i editorialiศ™ti internaศ›ionali celebri, profesori de ศ™tiinศ›ฤƒ ศ™i de drept din รฎntreaga lume. รŽn 2009, RL publica sฤƒptฤƒmรขnal un supliment de opt pagini cu articole รฎn limba englezฤƒ din New York Times, astฤƒzi publicฤƒ cele mai noi videoclipuri ศ™i ศ™tiri internaศ›ionale. Cu sediul รฎn Bucureศ™ti, RL numฤƒrฤƒ รฎn prezent 50 de colaboratori, agenศ›i ศ™i jurnaliศ™ti.
Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ