16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInternaționalDoliu în Bulgaria: Patriarhul Neofit a încetat din viață

Doliu în Bulgaria: Patriarhul Neofit a încetat din viață

Patriarhul Neofit, un teolog blând care a încercat să restabilească reputaţia bisericii ortodoxe bulgare, afectată de legăturile cu oamenii de afaceri şi poliţia secretă comunistă, a încetat din viaţă la vârsta de 78 de ani, a anunţat biserica miercuri seara, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

“După o lungă boală, Înalt Preasfinţitul Patriarh Bulgar şi Mitropolit al Sofiei Neofit, Arhiepiscopul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, a murit la Academia de Medicină Militară (VMA-Sofia) la ora 22:22, ca urmare a insuficienţei mai multor organe”, conform unui comunicat al bisericii.

Neofit a fost înscăunat în 2013 şi i-a succedat Patriarhului Maxim, care a condus biserica între 1971 şi până la moartea sa, în 2012.

Aproximativ 80% din populaţia Bulgariei de 6,8 milioane de persoane sunt creştini ortodocşi, dar reputaţia Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost afectată după ce o comisie a unor istorici a arătat, în ianuarie 2012, că 11 din cei 15 episcopi ai săi au colaborat cu fosta poliţie secretă în epoca comunistă.

Bulgaria: Mitropolitul Chiril a fost găsit MORT

Mitropolitul Chiril al Varnei, fost patriarh interimar al Bisericii ortodoxe bulgare, a fost găsit mort marţi dimineaţă, procurorii stabilind că acesta s-a înecat, relatează site-ul Novinite.com, potrivit Mediafax.

Cadavrul a fost găsit pe o plajă a litoralului Mării Negre, în zona Trakata.

Procurorii au stabilit că mitropolitul a murit înecat.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă