15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăVideoVIDEO. Răzbunare. Iranul confiscă un petrolier

VIDEO. Răzbunare. Iranul confiscă un petrolier

Iranul a sechestrat joi un petrolier destinat Turciei, ca represalii pentru confiscarea de anul trecut a unui important transport de petrol iranian de pe aceeași navă, o acțiune care ar putea alimenta tensiunile regionale.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat imagini cu forțele navale iraniene care au capturat un petrolier american în Golful Oman.

Capturarea vasului St. Nikolas se află în centrul unei dispute majore între Washington și Teheran și este posibil să alimenteze tensiunile regionale.

Petrolierul transporta țiței irakian cu destinația Turcia.

Software-ul de urmărire a navei arată cursul său – petrolierul și-a oprit sistemul de urmărire AIS în timp ce se îndrepta spre un port iranian.

Autoritățile americane au confiscat nava St. Nikolas anul trecut, în cadrul unei operațiuni de sancționare, și atunci când aceasta a navigat sub un alt nume, Sueze Rajan.

Teheranul susține că acțiunea sa de joi a fost o “răzbunare” pentru ce au făcut americanii anul trecut.

Acest moment coincide cu săptămânile de atacuri ale milițiilor Houthi din Yemen, susținute de Iran, care au vizat rutele de navigație din Marea Roșie.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a condamnat joi acțiunile Iranului.

“Guvernul iranian ar trebui să elibereze imediat nava și echipajul acesteia. Aceste acțiuni provocatoare și inacceptabile trebuie să înceteze. Vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a descuraja și a înfrunta aceste comportamente îngrijorătoare și destabilizatoare ale Iranului, în strânsă coordonare, desigur, cu comunitatea internațională,” a declarat acesta.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...
Ultima oră
Pe aceeași temă