13.2 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăVideoBlinken spune că armistițiul Israel-Hamas dă rezultate

Blinken spune că armistițiul Israel-Hamas dă rezultate

Stând alături de președintele israelian, Isaac Herzog, la Tel Aviv, joi (30 noiembrie), secretarul de stat al SUA a spus că Washingtonul se concentrează să ajute la asigurarea libertății ostaticilor luați în Gaza, în timpul unui atac din 7 octombrie, în timpul căruia Israelul spune că Hamas a ucis 1.200 de oameni și a răpit alți 240, potrivit Reuters.

Blinken a spus că încetarea focului a dat rezultate și că Statele Unite speră că va continua.

Întâlnirea lor de la Tel Aviv a avut loc într-o dimineață când doi atacatori palestinieni au deschis focul într-o stație de autobuz, la orele de vârf, de la intrarea în Ierusalim, ucigând cel puțin trei persoane și rănind alte opt, a declarat poliția israeliană. Atât Blinken, cât și Herzog au condamnat atacul.

Joi, ceva mai devreme, Israelul și Hamas au încheiat un acord de ultim moment pentru a prelungi încetarea focului de șase zile în Gaza cu încă o zi, pentru a le permite negociatorilor să continue să lucreze la acorduri pentru a schimba ostaticii ținuți în enclava de coastă cu prizonierii palestinieni.

Mai târziu, la Ierusalim, Blinken a început întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat un oficial american. Mai târziu urma să se întâlnească cu cabinetul de război al Israelului și, separat, cu liderul opoziției Yair Lapid, ministrul Apărării Yoav Gallant și ministrul Benny Gantz.

Israelul și mișcarea Hamas prelungesc armistițiul pentru a șaptea zi

Israelul și Hamas au convenit joi (30 noiembrie) să prelungească încetarea focului în războiul lor cu cel puțin o zi, cu câteva minute înainte ca armistițiul de șase zile să expire, potrivit Reuters.
Israelul și Hamas au convenit să înceteze lupta pentru cel puțin încă o zi, iar acea decizie a venit joi dimineață, cu doar câteva minute înainte de încheierea unui armistițiu de șase zile.
Într-o declarație, armata israeliană a transmis că va susține încetarea focului, în timp ce mediatorii vor elibera tot mai mulți ostatici ținuți în Gaza, în schimbul prizonierilor palestinieni.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...
Ultima oră
Pe aceeași temă