22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăVideoCutremurul din Maroc a afectat una din cele mai vechi moschei istorice...

Cutremurul din Maroc a afectat una din cele mai vechi moschei istorice a țării

Videoclipul cu dronă de marți (12 septembrie) a arătat distrugerea unei moschei din secolul al XII-lea și a satelor din jur, Tinmel și Valea Arghen, în timp ce numărul morților după cutremurul din Maroc cu magnitudinea 6,8 se apropie de 3.000, potrivit Reuters.

Cutremurul a provocat daune majore Moscheei Tinmel, semnificativă din punct de vedere istoric, din munții Atlasului Înalt, o clădire din pământ și piatră datând din dinastia medievală care a cucerit Africa de Nord și Spania.

În satul Tinmel, aproape fiecare casă a fost pulverizată și întreaga comunitate a rămas fără adăpost. Locuitorii au spus că au scos oameni din dărâmături cu mâinile goale.

Cutremurul, cel mai dezastruos din ultimele șase decenii, a avut loc vineri seara (8 septembrie) în Munții Atlas înalt, cu epicentrul la 72 km sud-vest de Marrakech.

Moscheea istorică Tinmel a fost avariată în urma cutremurului din Maroc

Moscheea istorică Tinmel a fost avariată grav în urma cutremurului devastator din Maroc, istoria acesteia fiind una deosebit de interesantă.

Cutremurul mortal din Maroc a afectat grav unul dintre cele mai importante situri istorice din munții Atlasului Înalt, moscheea Tinmel, construită de o dinastie medievală care a cucerit Africa de Nord și Spania, potrivit Reuters.

Moscheea, din secolul al XII-lea, a fost construită acolo unde dinastia Almohad și-a stabilit prima capitală, într-o vale îndepărtată a Atlasului, înainte de a pune mâna pe Marrakech, de a-și proclama liderul calif și de a mărșălui în întreaga regiune, propulsați de un zel religios.

Pagubele au inclus ziduri prăbușite, un turn pe jumătate căzut și grămezi mari de moloz.

Cel puțin 2.000 de oameni au murit în cutremurul cu magnitudinea de 6,8, cel mai distructiv din zonă din 1900. Acesta a lovit vineri seara (8 septembrie), distrugând clădirile tradiționale de pe Înaltul Atlas și prăbușind case de cărămidă și piatră în multe sate, scene văzute de Reuters.

Pagube și mormane de moloz după cutremurul din Maroc

Cutremurul puternic din Maroc a ucis peste 800 de oameni și a rănit alte sute, distrugând clădiri și trimițând locuitorii din marile orașe să fugă din casele lor, în cel mai mortal cutremur din țară de mai bine de șase decenii, potrivit Reuters.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă