17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăMediuPe internet circulă un mesaj fake news despre radiații. IGSU precizează că...

Pe internet circulă un mesaj fake news despre radiații. IGSU precizează că mesajul nu-i aparține

Pe rețelele sociale circulă un mesaj fake news despre radiații, mesaj care, aparent, ar fi pornit de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Textul care circulă pe internet susține că, în Ucraina, există depozite de obuze cu uraniu sărăcit care ar putea face explozie și că, drept efect, ar crește radiațiile și în România. IGSU precizează că acest “avertisment” nu-i aparține.

“𝗠𝗲𝘀𝗮𝗷𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗷𝗼𝘀 𝗡𝗨 𝗔𝗣𝗔𝗥𝗧̦𝗜𝗡𝗘 𝗜𝗚𝗦𝗨!

Având în vedere sesizările primite din partea cetățenilor cu privire la un mesaj care circulă prin intermediul aplicației WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecție pentru populație în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din țară, facem precizarea că IGSU se delimitează clar de aceste informații care se înscriu în spectrul datelor de tip 𝗙𝗔𝗞𝗘 𝗡𝗘𝗪𝗦!

Mai mult, adresa de contact a instituției noastre nu este cea menționată în textul mesajului!

În acest sens, pentru combaterea dezinformării, facem un apel către cetățeni să se informeze 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗼𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲 și să verifice datele și informațiile primite prin diferite canale de comunicare!”, precizează mesajul oficial al IGSU.

Textul fake apărut acum pe internet e scris în limba română. Totuși, textul conține greșeli ciudate de scriere, pe care niciun vorbitor nativ de limba română nu le-ar comite. Explicația acestor erori poate fi aceea că textul a fost tradus automat, din altă limbă în limba română.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Probleme pentru Facebook și Instagram. Comisia Europeană a inițiat proceduri oficiale împotriva Meta

Astăzi, 30 aprilie, Comisia Europeană a demarat proceduri oficiale pentru a evalua dacă Meta, compania-mamă a platformelor Facebook și Instagram, a încălcat Actul legislativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă