20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSocialJustițieCEDO a condamnat România să plătească zece mii de euro unui pescar...

CEDO a condamnat România să plătească zece mii de euro unui pescar bulgar

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO a condamnat România să plătească zece mii de euro unui pescar bulgar, anunță postul de radio BNR din Bulgaria.

În 2013, judecătorii din Constanța l-au condamnat pe Hristo Spasov, proprietar și căpitan al unei nave sub pavilion bulgăresc, pentru pescuit ilegal în zona economică exclusivă a României. Dar Spasov a susținut că peștele făcea parte din cota alocată Bulgariei de captură de calcan în Marea Neagră, aprobată de UE. Pe acest argument, pescarul bulgar a făcut plângere la CEDO împotriva României.

CEDO a considerat că plângerea este întemeiată. Drept urmare, România a fost condamnată să-i plătească bulgarului 6.500 de euro drept daune materiale și morale și 4.574 de euro pentru cheltuieli de judecată.

CEDO a condamnat România pe motiv că legislația UE are prioritate

Legislația din România stabilește că în zona economică exclusivă România are “drepturi suverane de explorare şi exploatare, protecţie, conservare şi gestionare a tuturor resurselor naturale biologice şi / sau nebiologice”. Navele de pescuit care comit infracțiuni pot fi oprite de Poliția de Frontieră a României. CEDO a decis însă că legislația UE are prioritate în raport cu cea a României. Totuși, sentința împotriva României a fost mai blândă decât ceruse reclamantul. Pescarul bulgar solicitase despăgubiri pentru pagube materiale de 122.000 de euro.

În cadrul Guvernului României există un compartiment care monitorizează îndeplinirea deciziilor CEDO.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă