13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaG7 este de acord să analizeze plafonarea prețului petrolului rusesc

G7 este de acord să analizeze plafonarea prețului petrolului rusesc

Grupul celor șapte puteri economice (G7) a convenit să analizeze posibilitatea de a plafona prețul petrolului rusesc, cu scopul de a lovi în bugetul de război al președintelui rus Vladimir Putin.

Războiul din Ucraina și consecințele economice dramatice ale acestuia, în special inflația, au dominat summitul din acest an al grupului de democrații bogate, desfășurat într-o stațiune cu castel din Alpii bavarezi, scrie Reuters.

O plafonare a prețului petrolului ar accentua presiunea occidentală existentă asupra Rusiei din cauza sancțiunilor, pe care cancelarul german Olaf Scholz a insistat că le va menține până când Putin va accepta eșecul în Ucraina.

„Există o singură cale de ieșire: ca Putin să accepte că planurile sale în Ucraina nu vor avea succes”, a declarat Scholz la conferința de presă de închidere a summitului G7 de trei zile pe care l-a găzduit.

Ideea din spatele plafonului este de a lega serviciile financiare, asigurările și transportul de mărfuri petroliere de un plafon de preț. Astfel, dacă un expeditor sau un importator ar dori aceste servicii, ar trebui să se angajeze ca petrolul rusesc să fie vândut la un preț maxim stabilit.

„Invităm toate țările care gândesc la fel ca noi să ia în considerare posibilitatea de a ni se alătura în acțiunile noastre”, au declarat liderii G7 în comunicat.

G7 consideră că plafonarea prețurilor este o modalitate de a împiedica Moscova să profite de pe urma invaziei sale în Ucraina, care a crescut puternic prețurile la energie, ceea ce a înlăturat eforturile Occidentului de a reduce importurile de petrol și gaze rusești.

Veniturile din exportul de petrol rusesc au crescut în luna mai, chiar dacă volumele au scăzut, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie.

O plafonare a sumei pe care alte țări o plătesc Rusiei pentru petrol ar reduce „resursele pe care (Putin) le are pentru a purta războaie și, în al doilea rând, ar crește stabilitatea și securitatea aprovizionării pe piețele globale de petrol”, a declarat marți un înalt oficial al administrației americane.

Kremlinul a declarat marți că gigantul rus al gazelor, Gazprom, ar putea încerca să modifice termenii contractelor sale de livrare dacă națiunile occidentale ar implementa un plafon de preț pentru gazul rusesc.

Războiul, care a ucis mii de oameni și a strămutat milioane de persoane, a intrat în a cincea lună și nu dă semne de diminuare.

Pompierii și soldații au căutat marți supraviețuitori printre dărâmăturile unui centru comercial din centrul Ucrainei lovit de o rachetă rusească.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că lovitura asupra mall-ului a fost o „crimă de război”. Moscova a negat că a lovit mall-ul cu rachete.

„Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război”, a declarat el la summit, adăugând că Franța va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Mihai Teja, debut cu stângul pe banca lui Vejle!

Mihai Teja a pierdut primul meci în calitate de antrenor principal al echipei daneze Vejle, scor 1-2 împotriva lui FC Copenhaga, după ce formația...

Norvegia vrea să construiască un gard la granița cu Rusia

Norvegia ia în considerare construirea unui gard la granița cu Rusia, potrivit ministrului justiției din țară, Emilie Enger Mehl. Într-un interviu acordat NRK, ministrul...

George Pușcaș, „dublă” de senzație în victoria lui Bodrumspor din Turcia!

Internaționalul român George Pușcaș (28 de ani) a reușit o „dublă” impresionantă în victoria lui Bodrumspor, scor 3-1, împotriva celor de la Adana Demirspor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă