18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia etichetează platforma Meta drept „organizație extremistă”

Rusia etichetează platforma Meta drept „organizație extremistă”

Un tribunal din Rusia, din capitala Moscova, a etichetat luni platforma Meta Platforms Inc drept „organizație extremistă”, dar a declarat că decizia nu se va aplica serviciului său de mesagerie WhatsApp, concentrându-și furia asupra rețelelor sociale Facebook și Instagram deja interzise ale companiei.

Proprietarul Facebook, Meta, a fost etichetat ca „organizație extremistă” de către un tribunal de la Moscova luni (21 martie).

Astfel, s-a menținut o decizie după un proces intentat de procurorii ruși pentru interzicerea activităților Meta pe teritoriul rus, conform Reuters.

Dar s-a transmis că decizia nu se va aplica serviciului său de mesagerie WhatsApp, ci se va concentra pe Instagram și Facebook, care sunt deja interzise.

Instanța a spus că decizia nu s-a aplicat WhatsApp, argumentând că „din cauza lipsei de funcționalitate pentru difuzarea publică a informațiilor”.

Dar astfel s-ar putea să scadă utilizarea de către rușii care foloseau aplicația.

Analiza traficului pentru internet mobil de luni a arătat că Telegram a depășit WhatsApp pentru a deveni cel mai popular instrument de mesagerie din țară în ultimele săptămâni.

Rusia a catalogat organizația Meta drept extremistă, dar avocatul companiei nu a recunoscut aceste acuzații

Meta nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta această decizie, dar avocatul companiei a declarat luni, ceva mai devreme, în instanță, că firma sa nu desfășoară activități extremiste și s-a opus rusofobiei, trasnmite agenția de știri Interfax.

Rusia a interzis Facebook prin restricționarea accesului la mass-media rusă, în timp ce Instagram a fost blocat după ce Meta a spus că va permite utilizatorilor rețelelor de socializare din Ucraina să posteze mesaje în care îndeamnă la violență împotriva lui Vladimir Putin și a trupelor trimise de Moscova în Ucraina luna trecută.

De atunci, Meta a scăzut îndrumările ce conțineau apeluri împotriva morții unui șef de stat și a spus că recomandările sale nu ar trebui să fie interpretate niciodată ca fiind o toleranță împotriva violenței sau împotriva rușilor în general.

Implicațiile etichetării Meta drept „organizație extremistă” rămân deocamdată neclare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă