11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăȘtirile zileiO nouă aventură pentru Robert Ballard, descoperitorul epavei Titanicului

O nouă aventură pentru Robert Ballard, descoperitorul epavei Titanicului

Robert Ballard, celebrul vânător american de epave, va pleca într-o nouă expediţie care îşi propune să găsească avionul pilotat de aviatoarea Amelia Earhart, dispărută deasupra Oceanului Pacific în 1937, care citează revista National Geographic.

Cercetătorul urmează să părăsească Samoa la data de 7 august pentru a explora atolul nelocuit Nikumaroro, aparţinând Republicii Kiribati, unde s-ar fi prăbuşit aparatul de zbor pilotat de aviatoarea americană, a precizat National Geographic pe site-ul său. Expediţia va fi formată din doua echipe. Prima echipă, condusă de un arheolog al National Geographic, urmează să studieze anumite zone de pe atol, în timp ce a doua, supervizată de Robert Ballard, va efectua cercetări subacvatice, la bordul navei sale de explorare Nautilus.

Documentar pe baza expediţiei 

Expediţia va fi face obiectul unui documentar de două ore, ce va fi difuzat la data de 20 octombrie pe postul de televiziune National Geographic. Ballard, în vârstă de 77 de ani, deţine mai multe trofee, printre care se numără epava pachebotului Titanic, identificată în 1985 la 4.000 metri adâncime, cuirasatul german Bismarck sau portavionul american USS Yorktown, scufundat în 1942 în Bătălia de la Midway din timpul războiului din Pacific.

Soarta pionerei în aviaţie Amelia Earhart, prima femeie care a traversat singură Atlanticul, în 1932, rămâne un mister chiar şi la 82 de ani de la dispariţia sa. La data de 20 mai 1937, aviatoarea de 39 de ani a decolat din Oakland, California, la comanda avionului său bimotor Lockheed Electra, alături de navigator Fred Noonan, pentru a realiza înconjurul pământului la ecuator, de la vest la est.

La data de 2 iulie, ei au decolat din Lae, Papua Noua Guinee, angajându-se într-o etapă deosebit de ambiţioasă, de 4.000 de kilometri, urmând să oprească pentru realimentare pe mica insulă Howland din Pacific, situată la jumătatea distanţei dintre Australia şi Hawaii. Însă, ei nu au aterizat niciodată acolo. Generaţii de cercetători şi pasionaţi au încercat, timp de decenii, să dezlege misterul dispariţiei acestei pioniere.

Potrivit uneia dintre teorii, modelul bimotor Lockheed Electra s-a prăbuşit în iulie 1937 în zona Oceanului Pacific pe un atol cunoscut în trecut sub numele de Gardner Island, acum denumit Nikumaroro, aparţinând Republicii Kiribati. Un profesor de antropologie de la Universitatea din Tennessee a afirmat în luna martie 2018 că osemintele descoperite în anul 1940 pe mica insulă din Oceanul Pacific ar corespunde rămăşiţelor aviatoarei americane Amelia Earhart.

Profesorul Richard Jantz a declarat că, potrivit unor noi analize, aceste rămăşiţe nu aparţin unui bărbat de talie mică, aşa cum s-a crezut iniţial, ci faimoasei aviatoare dispărută la vârsta de 39 de ani. Studiul său a fost publicat în jurnalul Forensic Anthropology.

Cele mai citite

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă