Un studiu preliminar publicat de cercetătorii din Africa de Sud arată că vaccinul Pfizer are o eficiență mai scăzută în blocarea variantei Omicron. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Sănătate din Africa din Durban au publicat date suplimentare despre un mic studiu lansat la începutul acestei săptămâni.
Două doze de vaccin Pfizer anti-Covid au o eficacitate de doar 22,5% împotriva infecției simptomatice cu varianta Omicron, dar poate împiedica boala severă. Datele au fost redate în urma experimentelor de laborator din Africa de Sud, notează Bloomberg.
Cercetarea a luat în considerare mostre de plasmă de sânge de la 12 participanți. Oamenii de știință au descoperit că Omicron a dus la o reducere de aproximativ 41 de ori a nivelurilor de anticorpi neutralizanți produși de persoanele care au primit două doze de vaccin Pfizer-BioNTech SE, în comparație cu tulpina detectată în China în urmă cu aproape doi ani.
Acest lucru „compromite în mod esențial capacitatea vaccinului de a proteja împotriva infecțiilor”, a spus echipa de oameni de știință condusă de șeful de laborator Alex Sigal într-un document publicat vineri.
Ce eficiență mai are vaccinul Pfizer
Echipa de cercetători au transmis că există în continuare o protecție suficientă împotriva bolilor severe dată de vaccinul Pfizer.
Echipa de cercetători a fost prima care a arătat că varianta, găsită de oamenii de știință din Africa de Sud și Botswana și anunțată pe 25 noiembrie, ar putea „scăpa” în mare măsură, dar nu în totalitate, de anticorpii produși de vaccinul Pfizer. Totuși, ei au spus că o injecție de rapel ar putea crește imunitatea. Acest lucru a fost susținut de studiile efectuate chiar de Pfizer.
Datele preliminare din Marea Britanie publicate vineri au arătat că boosterele de la AstraZeneca Plc și Pfizer/BioNTech îmbunătățesc protecția împotriva variantei Omicron până la 75% în primele zile după injectare.