15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomieVești proaste pentru creditare. Indicele de referință IRCC, mai fluctuant și imprevizibil...

Vești proaste pentru creditare. Indicele de referință IRCC, mai fluctuant și imprevizibil ca ROBOR

Trendul ascendent al Indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) va continua anul acesta şi în 2020, dar într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul, a declarat luni, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

“Trendul ascendent al IRCC va continua anul acesta şi anul următor într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul. Suntem predispuşi la riscuri de creştere ale IRCC dacă se întâmplă ceva negativ pe plan internaţional”, a spus Iancu Guda.

El a afirmat că frecvenţa unor evenimente negative şi probabilitatea lor creşte pe măsură ce escaladează tensiunile comerciale dintre SUA şi China, Germania fiind pe punctul de a intra în recesiune, iar producţia industrială din majoritatea ţărilor înregistrează minime istorice.

Iancu Guda a menţionat că IRCC va depinde foarte mult de lichiditatea de moment din piaţă, care poate avea pusee de insuficienţă pentru că avem tot mai multe cutremure pe plan internaţional, iar acestea pot genera ieşiri de capital din România de pe piaţa interbancară.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,66% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2019, în creştere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,63%, conform datelor anunţate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Germania și aliații acuză Rusia de atacuri cibernetice de amploare

Germania a acuzat Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra firmelor sale de apărare și aerospațiale, precum și asupra unor ținte din alte țări,...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă