16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialObama refuză să fie atras în viesparul irakian

Obama refuză să fie atras în viesparul irakian

 

SUA au renunţat la organizarea operaţiunii de evacuare a miilor de refugiaţi încercuiţi de jihadişti pe muntele Sinjar, în nordul Irakului, în urma raportului unei misiuni de recunoaştere efectuată la faţa locului de militari americani. Franţa şi Marea Britanie anunţă livrarea de arme pentru forţele kurde, care luptă contra jihadiştilor în Irak. Miniştrii europeni de Externe se reunesc vineri de urgenţă la Bruxelles pentru analizarea crizei din Irak.

Pentagonul a anunţat „mult mai puţin probabilă” evacuarea refugiaţilor yazidi captivi pe muntele Sinjar. O misiune de recunoaştere efectuată de Beretele Verzi a constatat că refugiaţii vânaţi de terorişti sunt „mult mai puţin numeroşi” şi trăiesc în condiţii „mai bune” decât era de aşteptat şi purtătorul de cuvânt al departamentului Apărării, contra-amiralul John Kirby a afirmat că mii de refugiaţi au reuşit să părăsească muntele în ultimele nopţi.

Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi precizează însă că peste 30.000 de persoane, majoritatea aparţinând minorităţii yazidi, sunt blocate, fără apă şi alimente, în regiunea muntoasă deşertică Sinjar din nordul Irakului.

Loviturile aeriene americane contra poziţiilor jihadiştilor Statului Islamic (SI) din jurul muntelui Sinjar au deschis drumul pentru mii de yazidi să scape de ameninţarea teroriştilor, dar mii de refugiaţi se află încă pe munte.

Implicate pentru prima oară militar în Irak după retragerea trupelor americane la finele anului 2011, SUA efectuează de vinerea trecută lovituri aeriene în această regiune asupra poziţiilor teroriştilor SI, acuzaţi că persecută minorităţile şi recurg la execuţii sumare şi violuri. Sute de mii de persoane au fost silite să-şi părăsească localităţile fugind din calea ofensivei fulgerătoare a SI, care din 9 iunie a ocupat zone întregi din nordul Irakului, la est şi la vest de Bagdad. În ultimele zece zile, jihadiştii au avansat spre Kurdistanul autonom, alungând zeci de mii de membri ai minorităţilor creştină şi yazidi din casele lor, în Sanjar şi Qaraqosh. Armata kurdă a suferit mai multe pierderi şi în paralel cu ajutoarele umanitare, occidentalii au decis trimiterea de arme forţelor din Kurdistanul irakian.

Benjamin J.Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate naţională, declara că preşedintele Obama urma să decidă operaţiunea de evacuare de pe muntele Sinjat, după analizarea situaţiei de către consilierii militari. Rhodes a precizat că trebuie făcută distincţia între folosirea forţelor americane pentru o misiune umanitară şi pentru utilizarea trupelor în lupte contra jihadiştilor SI în Irak şi Siria, preşedintele Obama continuând să se opună trimiterii de trupe americane la sol în Irak.

Arme pentru kurzi

După SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania au anunţat creşterea efortului lor pentru ajutorarea persoanelor blocate pe munte şi pentru trimiterea de arme pentru forţele kurde, care luptă contra jihadiştilor. Franţa, care s-a opus invaziei Irakului în 2003, a declarat că va livra kurzilor „arme sofisticate” şi Londra a precizat că guvernul va continua să susţină ajutorul umanitar şi va expedia forţelor kurde muniţii provenite din Europa de Est. Germania, la rândul ei, va trimite ajutor ne-letal – camioane grele, veste anti-glonţ şi corturi.

Cele mai citite

Claudia Pavel, fericită în Miami: “Intervievez cei mai mari artiști ai lumii”

Decizia Claudiei Pavel de a se muta din România în Statele Unite ale Americii acum aproape doi ani a fost una semnificativă și, se...

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă