24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialLa Galați, deocamdată, este apă caldă doar în comunicatele primăriei

La Galați, deocamdată, este apă caldă doar în comunicatele primăriei

 

La aproape o lună și jumătate de la oprirea furnizării apei calde în tot orașul, primarul Marius Stan estimează că reluarea furnizării e „o chestiune de zile“.

Pentru cele peste 60.000 de familii din Galați ale căror apartamente sunt racordate la sistemul de termoficare și care, din cauza falimentării sistemului, nu mai au apă caldă la robinete de pe 1 aprilie, anunțul meteorologilor că vor urma două săptămâni de temperaturi caniculare nu este o veste prea bună, pentru că nu mai au acces la minimul confort al vieții la bloc, dușurile, înlocuite de cei mai mulți cu încălzirea apei pe aragaz. Problema este fără ieșire, pentru că CET Electrocentrale SA este în insolvență, iar distribuitorul Apaterm SA, în faliment.

La începutul lunii aprilie, primarul Marius Stan anunța că problema va fi rezolvată până în august, pentru că Electrocentrale va cumpăra un cazan CAF dezafectat de la CET Brăila, cu ajutorul căruia va produce aburul necesar preparării apei calde. Însă pentru achiziționarea CAF-ului Comitetul Creditorilor de la Electrocentrale pune condiția ca Primăria Galați să asigure printr-o garanţie bancară că va fi plătită energia termică furnizată. Mai rău de atât, pentru aprobarea achiziționării CAF-ului este nevoie și de o hotărâre de guvern. S-a ajuns la un blocaj „perfect”.

rea tuturor procedurilor legale necesare pentru a putea asigura din nou acest serviciu public indispensabil. Sper, şi facem eforturi mari, mă refer aici şi la implicarea bugetului local, deci a banului public, să reluăm cât mai repede furnizarea apei calde. Mai sunt proceduri de îndeplinit, mai sunt acte de întocmit, dar vă asigur că accelerăm ritmul pentru a fi gata repede şi bine. Estimez că este o chestiune de zile”, a declarat Stan.

Pentru că Apaterm este în faliment, administrarea punctelor termice va fi preluată de Calorgal SA, societate de distribuție înființată în 2013 ca alternativă la Apaterm.

Captivi în zonele unitare

Gălățenii rămași fără apă caldă au găsit soluția salvatoare prin instalarea de boilere și instant-uri, dar din punct de vedere legal ei nu se pot debranșa deoarece sunt captivi în zonele unitare în care e interzisă debranșarea. Consilierii municipali PNL au depus la Consiliul Municipal (CLM) un proiect de hotărâre care ar urma să modifice Hotărârea CLM nr. 166/2010 privind instituirea zonelor unitare, pentru ca gălăţenii să se poată debranşa. Problema este că dacă se va da liber la debranșări și cele câteva zeci de mii de familii își vor instala centrale de apartament sau echipamente electrice, nici instalațiile de gaze naturale, nici rețelele electrice nu ar face față consumului și s-ar ajunge la o altă ipostază a dezastrului.

 

Recent, sute de gălățeni au ieșit în stradă pentru a cere reluarea furnizării apei calde

Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Partidul premierului britanic Rishi Sunak, rezultate slabe, arată datele sondajelor recente

Sondajele din Marea Britanie indică un dezastru electoral pentru conservatorii premierului Rishi Sunak. Specialiștii folosesc termenul „extincție electorală” și spun că partidul de la guvernare...

VIDEO. EURO 2024. Olanda trece la limită de Polonia

Selecționata Olandei a obținut o victorie importantă în primul meci din Grupa D a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, învingând naționala Poloniei...
Ultima oră
Pe aceeași temă