12.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialDosarul nuclear iranian: 'Cel puțin trei condiții indispensabile' pentru un acord

Dosarul nuclear iranian: ‘Cel puțin trei condiții indispensabile’ pentru un acord

Șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a declarat sâmbătă, la sosirea sa la Viena pentru negocierile în problema nucleară iraniană, că sunt 'cel puțin trei condiții indispensabile' pentru obținerea unui acord în acest dosar

'Prima este limitarea durabilă a capacităților nucleare iraniene de cercetare și producție, a doua — verificarea riguroasă a obiectivelor (iraniene), inclusiv militare dacă e necesar, și a treia — revenirea automată la sancțiuni în cazul încălcării angajamentelor luate' de Iran, a declarat Fabius, potrivit AFP.

'Aceste trei condiții respectă suveranitatea Iranului. Ele nu sunt încă acceptate de toți și, cu toate acestea, constituie triunghiul de bază pentru acordul robust pe care îl dorim', a adăugat ministrul francez.

Liderul suprem Ali Khamenei a reamintit marți 'liniile roșii' ale Iranului în negocierile privind dosarul nuclear, reiterând în special refuzul pentru orice inspecție la 'obiectivele nucleare' ale țării sale.

Marile puteri doresc însă ca AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) să poate avea acces la siturile militare pentru a se asigura că programul nuclear al Teheranului nu se abate de la natura sa civilă.

Secretarul de stat american John Kerry și omologul său iranian Mohammad Javad Zarif au avut deja sâmbătă la Viena două runde de discuții, șefii diplomațiilor celorlalte puteri din Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) fiind așteptați la sfârșitul acestei săptămâni sau în zilele următoare, în încercarea de a pune capăt dificilului maraton diplomatic în problema nucleară iraniană.

Negocierile legate de acest dosar, începute acum 20 de luni, sunt prevăzute să se încheie la 30 iunie, dar majoritatea negociatorilor consideră că este posibilă prelungirea lor cu câteva zile. Acordul final trebuie să garanteze caracterul pașnic al programului nuclear al Teheranului, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale care au consecințe negative asupra economiei iraniene potrivit Agerpres.

 

Cele mai citite

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

Corabia Piraților Beach Club Avrig – tărâmul exotic cu atracții estivale

Comunicat de presă 14 mai 2024 Vara își intră tot mai serios în drepturi iar iubitorii de momente de relaxare specifice acestui anotimp trebuie...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...
Ultima oră
Pe aceeași temă