12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialUn nou scandal de spionaj: Agent german în serviciul SUA

Un nou scandal de spionaj: Agent german în serviciul SUA

 

Arestarea unui agent al serviciilor secrete germane (BND), suspectat că a acţionat ca agent dublu pentru SUA, a declanşat o furtună politică în Germania, în mod special sensibilă la subiectul supravegherii, din cauza abuzurilor comise de poliţia secretă STASI în Germania de Est, comunistă. Afacerea riscă să pună la încercare din nou relaţiile germano-americane, tradiţional foarte bune, dar care anul trecut au fost afectate de dezvăluirile făcute de ex-consultantul agenţiei de securitate americană NSA privind un vast program de spionare în masă a germanilor, inclusiv a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.

Agentul BND, în vârstă de 31 de ani, a admis că a transmis informaţii americanilor despre comitetul parlamentar german pus în funcţie special pentru anchetarea dezvăluirilor formulate de ex-angajatul Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, Edward Snowden, şi pentru determinarea dimensiunii activităţilor de spionaj ale SUA faţă de Germania şi partenerii lor, ca şi pentru examinarea rolului serviciilor secrete germane în acest dosar. Snowden, prin intermediul avocatului său, a afirmat, la jumătatea lunii iunie, că nu doreşte să fie audiat de reprezentanţii acestei comisii care ar fi dorit să îl întâlnească la Moscova. Primul martor interogat de comisie, americanul William Binney, fost angajat al NSA şi devenit unul dintre criticii săi cei mai vehemenţi, a acuzat agenţia americană de informaţii că vrea să pună în funcţiune un sistem de supraveghere de tip dictatorial. Binney, care a lucrat 30 de ani pentru NSA, a subliniat că acest organism a lucrat în strânsă colaborare cu BND, serviciile secrete germane.

Reuniunile comisiei parlamentare, alcătuită din nouă persoane, sunt confidenţiale şi urmăresc munca agenţiilor secrete germane şi afacerea NSA. Ministerul german de Externe l-a convocat pe ambasadorul american pentru discuţii legate de această afacere şi i-a cerut să contribuie la elucidarea ei rapidă.

Arestarea agentului BND intervine în momentul în care Washingtonul şi Berlinul încearcă să reaşeze relaţiile. În timp ce Casa Albă şi responsabilii serviciilor secrete americane au refuzat să comenteze arestarea, un înalt responsabil american a declarat că apariţia în media a informației că bărbatul arestat lucra pentru Statele Unite de cel puţin doi ani „ameninţă să anuleze toată munca de reparare a relaţiilor dintre cele două părţi”.

Spion dublu, de doi ani

Detaliile ultimei afaceri de spionaj rămân încă sumbre. Media germană arată că bărbatul, angajat al Serviciului federal de informaţii, a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia. Kremlinul a intensificat campania de recrutare de informatori germani după declanşarea crizei din Ucraina şi sancţiunile care vizează economia Rusiei. Dar bărbatul le-a declarat anchetatorilor că a lucrat pentru SUA de un anume timp şi transmitea rapoarte despre anchetele asupra activităţilor NSA în Germania.

Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, agentul a fost abordat de mai multe ori de NSA cu cererea specifică de obţinere de informaţii asupra anchetei din Bundestag. Der Spiegel arată că membrul BND a adunat între 200 şi 300 documente secrete plecând de la servere interne şi le-a salvat pe stickuri de memorie. Le-a vândut serviciilor secrete ale SUA în perioada 2012-2014 pentru preţuri de mai multe zeci de mii de euro. Dezvăluirile au suscitat vii reacţii în lumea politică, în special în rândul opoziţiei, care a cerut coaliţiei guvernamentale a cancelarului Merkel să reacţioneze. „Dacă aceste suspiciuni se confirmă, este un revers considerabil pentru BND şi guvernul federal”, a estimat liderul grupului parlamentar al Verzilor, Katrin Goring-Eckardt, şi a cerut „examinarea tuturor cooperărilor cu serviciile secrete prietene”.  

Cele mai citite

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...
Ultima oră
Pe aceeași temă