33.9 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăEconomieFoto interviuA murit Ultra Violet, muza lui Andy Warhol

A murit Ultra Violet, muza lui Andy Warhol

Artista franco-americană Isabelle Collin Dufresne, fosta muză a artistului de avangardă Andy Warhol, cunoscută sub numele de „Ultra Violet”, a murit sâmbătă, la New York, la vârsta de 78 de ani, din cauza unui cancer, informează AFP, preluată de Mediafax.

Născută la Tronche, în apropiere de Grenoble, Isabelle Collin Dufresne a fost la început sursa de inspiraţie a pictorului Salvador Dali, împărţindu-şi timpul între New York şi Spania. Pe Andy Warhol l-a întâlnit în 1963, devenind muza acestuia şi una dintre vedetele studioului "The Factory".

Ulterior, artista a adoptat numele de Ultra Violet, după ce şi-a vopsit părul violet – cu care a fost identificată apoi, ca un simbol al culturii pop. Totodată, Ultra Violet a jucat în aproximativ 15 filme, printre care "Macadam Cowboy", de John Schlesinger, şi "Desprinderea/ Taking off", de Milos Forman.

În autobiografia sa, "Famous For Fifteen Minutes: My Years With Andy Warhol", apărută în 1988 şi tradusă în 17 limbi, Ultra Violet a relatat pe larg excesele din anii petrecuţi în studioul "Factory", marcaţi de consumul de droguri şi de orgiile sexuale. David Conte a compus o operă despre viaţa artistei, intitulată "Famous", cu un libret de John Stirling Walker.

Artistă polivalentă – preocupată de scris, pictură, sculptură şi fotografie – Isabelle Collin Dufresne a avut două studiouri de creaţie, unul la Nisa, iar celălalt, în cartierul Chelsea din New York. În luna mai, galeria Dillon din Chelsea a organizat o expoziţie cu aproximativ 40 dintre lucrările artistei.

Cele mai citite

Crește acciza la carburanți. Benzina și motorina se vor scumpi

Acciza la carburanți va crește în România de la data de 1 iulie 2024 ceea ce înseamă că, foarte probabil, prețurile la pompă se...

Sondaj. Nicușor Dan ar câștiga detașat alegerile pentru București

Actualul primar general, Nicușor Dan, ar fi în fruntea preferințelor electoratului din București, care l-ar vota în proporție de 43 la sută, susține cel...

Clifford Chance Badea a asistat J.C. Flowers & Co. la finalizarea cu succes a vânzării First Bank către grupul Intesa

Clifford Chance Badea, biroul de la București al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a asistat J.C. Flowers & Co. la finalizarea vânzării First...
Ultima oră
Pe aceeași temă