17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSUA au reluat timid relaţiile cu Egiptul. Obama avorbit la telefon cu...

SUA au reluat timid relaţiile cu Egiptul. Obama avorbit la telefon cu el-Sissi despre “respectarea drepturilor universale”

Obama, a subliniat, marţi, necesitatea "respectării drepturilor universale" în Egipt, în cursul unei discuţii la telefon cu noul preşedinte egiptean, Abdel Fatah el-Sissi, care l-a destituit pe predecesorul său, Mohamed Morsi, şi reprimă opoziţia, informează Mediafax.

"Preşedintele a reiterat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru aspiraţiile politice, economice şi sociale ale poporului egiptean şi pentru respectarea drepturilor universale", a precizat Casa Albă, într-un comunicat.

El-Sissi a "apreciat" apelul telefonic şi sprijinul american pentru noul său guvern, a anunţat administraţia americană.

Statele Unite au reluat timid relaţiile cu Egiptul, un aliat influent în regiune, dar sunt în continuare preocupate de faptul că regimul de la Cairo acţionează împotriva anumitor valori.

Cei doi lideri au reafirmat sprijinul pentru un parteneriat strategic între ţările lor, potrivit Casei Albe.

Acest parteneriat se află sub semnul întrebării de când el-Sissi l-a înlăturat de la putere pe primul preşedinte ales în Egipt, islamistul Mohamed Morsi, şi reprimă manifestaţiile susţinătorilor săi, Fraţii Musulmani.

El-Sissi a câştigat alegerile prezidenţiale, luna trecută, după un scrutin boicotat de susţinătorii predecesorului său.

În aprilie, oficiali americani au anunţat reluarea unei părţi a ajutorului acordat Egiptului, suspendat anul trecut, promiţând zece elicoptere de tip Apache pentru combaterea terorismului în Sinai.

Dar aceste aparate se află în continuare în Statele Unite, în timp ce democraţii blochează în Congres un ajutor suplimentar de 650 de milioane de dolari.

Restul ajutorului anual oferit de Statele Unite Egiptului, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, este îngheţat. Ajutorul american va fi deblocat doar după ce secretarul de Stat, John Kerry, va constata că Egiptul s-a angajat pe calea democraţiei.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă