27.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialSUA au reluat timid relaţiile cu Egiptul. Obama avorbit la telefon cu...

SUA au reluat timid relaţiile cu Egiptul. Obama avorbit la telefon cu el-Sissi despre “respectarea drepturilor universale”

Obama, a subliniat, marţi, necesitatea "respectării drepturilor universale" în Egipt, în cursul unei discuţii la telefon cu noul preşedinte egiptean, Abdel Fatah el-Sissi, care l-a destituit pe predecesorul său, Mohamed Morsi, şi reprimă opoziţia, informează Mediafax.

"Preşedintele a reiterat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru aspiraţiile politice, economice şi sociale ale poporului egiptean şi pentru respectarea drepturilor universale", a precizat Casa Albă, într-un comunicat.

El-Sissi a "apreciat" apelul telefonic şi sprijinul american pentru noul său guvern, a anunţat administraţia americană.

Statele Unite au reluat timid relaţiile cu Egiptul, un aliat influent în regiune, dar sunt în continuare preocupate de faptul că regimul de la Cairo acţionează împotriva anumitor valori.

Cei doi lideri au reafirmat sprijinul pentru un parteneriat strategic între ţările lor, potrivit Casei Albe.

Acest parteneriat se află sub semnul întrebării de când el-Sissi l-a înlăturat de la putere pe primul preşedinte ales în Egipt, islamistul Mohamed Morsi, şi reprimă manifestaţiile susţinătorilor săi, Fraţii Musulmani.

El-Sissi a câştigat alegerile prezidenţiale, luna trecută, după un scrutin boicotat de susţinătorii predecesorului său.

În aprilie, oficiali americani au anunţat reluarea unei părţi a ajutorului acordat Egiptului, suspendat anul trecut, promiţând zece elicoptere de tip Apache pentru combaterea terorismului în Sinai.

Dar aceste aparate se află în continuare în Statele Unite, în timp ce democraţii blochează în Congres un ajutor suplimentar de 650 de milioane de dolari.

Restul ajutorului anual oferit de Statele Unite Egiptului, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, este îngheţat. Ajutorul american va fi deblocat doar după ce secretarul de Stat, John Kerry, va constata că Egiptul s-a angajat pe calea democraţiei.

Cele mai citite

Chestorul de poliţie Mihai Rus, reținut de DNA pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii

Într-un eveniment surprinzător, chestorul de poliție Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut luni de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta este suspectat...

Statul a colectat, pentru 2023, taxe de 11 milioane de euro de la liber-profesioniştii ce folosesc platforma SOLO pentru contabilitate

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi...

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă