14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialElevii, îndrumați să fie voluntari

Elevii, îndrumați să fie voluntari

Asociația Tinerilor pentru România organizează săptămâna aceasta, în patru licee din Constanța, a treia acțiune educativ-informativă din cadrul proiectului național „Fii voluntar în țara ta” (în cadrul programului „Săptămâna altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”), după cele două acțiuni întreprinse în licee din Tulcea și din Iași.

Proiectul are menirea de a informa tinerii cu privire la importanța voluntariatului în dezvoltarea lor profesională, de a-i încuraja să devină voluntari și să capete experiență pe piața muncii, în contextul în care angajatorii și agenții economici pun din ce în ce mai mare accent pe experiența tinerilor care au absolvit studii liceale sau studii superioare.

Elevilor le sunt prezentate diferite studii de caz în care tineri cu o pregătire teoretică bună, cu note mari, dar fără experiență profesională, nu reușesc să se angajeze sau să se mențină pe piața muncii deoarece instituțiile de învățământ nu le oferă și o pregătire practică, iar puntea dintre ce oferă mediul academic și ce solicită mediul economic este una încă foarte mare. De asemenea, tinerilor le sunt prezentate și domenii în care pot deveni voluntari, abilitățile și competențele pe care aceștia le pot dobândi și, ca un element de noutate, învață de la reprezentatul ATPR în teritoriu câteva noțiuni teoretice și practice cu privire la public speaking. Primele două evenimente au avut loc la Liceul cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru” și la Liceul Teoretic “Decebal”. Urmează astăzi, de la ora 10.30, Colegiul Comercial “Carol I”, și mâine, de la ora 10.00 – Liceul Teoretic “Traian”. 

De ce este important ­voluntariatul

„Este cvasicunoscut în Europa și în Statele Unite faptul că voluntariatul îi poate aduce tânărului un bagaj de experiență și cunoaștere uriaș. Ne dorim foarte mult ca și în România tinerii să înțeleagă că prin voluntariat pot stabili conexiuni puternice pe termen lung cu mediul de afaceri și, astfel, pot dezvolta o carieră solidă în orice domeniu de activitate”, a declarat Cristian Tănase, preşedintele Asociaţiei Tinerilor pen­tru România. „Anul acesta am introdus în proiect și un element extrem de important pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor – public speaking. Tinerii au nevoie să vorbească în public, au nevoie să-și manifeste spiritul civic și vor constata că un plus de comunicare este întotdeauna necesar în viața profesională și personală”, declară reprezentatul ATPR în teritoriu, Silviu Ștefan Pintilie. Asociaţia Tinerilor din România este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 2013, care are ca obiective majore promovarea tinerilor în mediul social,economic şi educațional, precum şi responsabilizarea acestora cu privire la viaţa lor şi rolul pe care îl au în familie, şcoală şi societate.  

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă