32.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialAlegeri parlamentare în Ungaria, Viktor Orban se îndreaptă spre un nou mandat

Alegeri parlamentare în Ungaria, Viktor Orban se îndreaptă spre un nou mandat

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat în sondajele de opinie cu 46-51% din voturi, devansând cu mult alianţa de stânga care ar urma să obţină 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extremă dreapta), antisemit şi împotriva romilor, care şi-a schimbat imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intenţiile de vot.
"Schimbarea Guvernului este posibilă dacă nivelul de participare este suficient de mare", a dat asigurări Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat (2009-2011) şi unul dintre liderii alianţei de stânga, care a votat imediat după deschierea secţiilor de votare, la ora 4.00 GMT (7.00, ora României), în sectorul 12, la Budapesta.

Aproximativ 8,2 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege 199 de deputaţi – printr-un scrutin într-un singur tur – dintre care 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel naţional.

Cei patru ani în care Viktor Orban a condus singur au polarizat societatea în această fostă ţară comunistă, membră a Uniunii Europene (UE) din 2004.
Mulţumită celor peste 850 de legi adoptate fără dezbatere, de către o majoritate de două treimi în Parlament, partidul său a acaparat toate instituţiile puterii şi care asigură echilibrul în ţară, ca de exemplu, media, justiţia, dar şi economia şi cultura.
Este vorba despre o preluare tentaculară a controlului, pe care nici manifestaţiile populare din perioada 2011-2012 şi nici îndemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reuşit să o descurajeze, apreciază analiştii.

Campania Fidesz s-a concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a preţurilor la energia de uz casnic începând din 2013, ceea ce condus la uitarea creşterii impozitelor în anii anteriori.
Cel mai puternic om din ţară, necontestat în cadrul partidului său, şi-a atribuit, de asemenea, reluarea creşterii economice (1,2% în 2013), în pofida faptului că aceasta se bazează pe recoltele excepţionale obţinute în sectorul agricol.
El şi-a lăudat lupta împotriva presupusei lăcomii a companiilor străine, supuse – cu excepţia constructorilor de automobile – la plata unor taxe dure. Investiţiile directe s-au prăbuşit, din acest motiv.

Principala întrebare este dacă Fidesz va obţine sau nu, din nou, o "super-majoritate", subliniază politologii. Refacerea circumscripţiilor electorale în favoarea sa ar urma să uşureze acest rezultat. În 2010, partidul a obţinut 52,7% din voturile exprimate.
"Sistemul electoral este injust (…). Este ca şi cum Fidesz ar avea de parcurs 100 de metri, iar opoziţia 400 de metri garduri", a declarat Gordon Bajnai.
În cazul în care conservatorii nu reuşesc să mai obţină o majoritate de două treimi, dezbaterea va reapărea în viaţa politică ungurească, consideră politologii, care apreciază că este improbabil ca Jobbik să obţină un scor mai bun ca stânga.
Secţiile de votare se vor închide la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), când sunt aşteptate primele estimări.
 

Cele mai citite

Istoria și semnificația numerelor norocoase în diverse culturi

Numerele au avut întotdeauna o importanță deosebită în viața oamenilor, fiind folosite pentru a înțelege și a da sens lumii înconjurătoare. În multe...

Bulgaria vrea ca UE să intervină într-o dispută cu Macedonia de Nord

Bulgaria caută să implice Uniunea Europeană în disputa sa cu Macedonia de Nord în ce priveşte menţionarea etnicilor bulgari în preambulul Constituţiei ţării vecine,...

FOTO&VIDEO. Pepsi dezvăluie “dozele inteligente” futuriste

Tehnologia nu stă pe loc și își face simțită prezența în toate sectoarele, inclusiv în industria alimentară. Recent, Pepsi a dezvăluit "doza inteligentă". Compania a...
Ultima oră
Pe aceeași temă