13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialMisiunea de observare a UE în Afganistan: Există "risc" pentru "transparenţa" alegerilor

Misiunea de observare a UE în Afganistan: Există “risc” pentru “transparenţa” alegerilor

Misiunea de observare a UE în Afganistan a denunţat suspendarea de către autorităţile afgane a serviciului SMS în timpul alegerilor, sâmbătă, o acţiune care subminează, în opinia sa, controlarea scrutinului de către observatori şi constituie un "risc" pentru "transparenţa" acestuia.

În opinia şefului misiunii UE Thijs Berman, această măsură are consecinţe directe asupra activităţii a zeci de mii de observatori afgani însărcinaţi să vegheze la buna desfăşurare a desfăşurării procesului electoral.

"Ceea ce mă îngrijorează în prezent este că serviciile SMS au fost închise. Mă îngrijorează enorm, deoarece observatorii, din secţiile de votare din regiuni, oraşe, nu pot să comunice între ei cu uşurinţă despre ceea ce se întâmplă", a declarat el pentru AFP, conform Mediafax.

"Este un risc pentru securitatea lor, este totodată un risc pentru transparenţa scrutinului. Este un fapt notabil în această zi de scrutin", a subliniat el.

Berman şi-a exprimat această îngrijorare într-o scrisoare adresată atât Comisiei pentru Plângeri şi Recursuri (ECC), cât şi Forţei NATO în Afganistan (ISAF) şi emisarului special ONU în ţară. În opinia sa, suspendarea serviciului SMS ar putea să aibă "consecinţe foarte negative (…) asupra calităţii şi credibilităţii alegerilor".

Contactată de către AFP, Autoritatea afgană pentru reglementarea telecomunicaţiilor a declarat că a aplicat această măsură la solicitarea ECC, care a sesizat-o după ce a "primit informaţii potrivit cărora un milion de SMS-uri în favoarea unui candidat au fost trimise alegătorilor".

Reţinută în declaraţii despre acest subiect, ECC nu a confirmat aceste declaraţii, dând asigurări, din contră, într-un comunicat, că a solicitat reactivarea serviciului, deoarece suspendarea serviciului ar putea "să favorizeze frauda".

Serviciile de mesagerie telefonică de tip text urmau să fie restabilite sâmbătă seara, a dat asigurări Autoritatea în domeniul telecomunicaţiilor.

Afganii au votat sâmbătă în primul tur al alegerilor prezidenţiale pentru a-l desemna pe succesorul lui Hamid Karzai, singurul politician care a condus Afganistanul de la îndepărtarea talibanilor de la putere, în 2001.

Acest prim transfer de putere de la un preşedinte afgan ales democratic la altul este considerat un test major pentru stabilitatea ţării, în contextul în care retragerea forţelor occidentale până la sfârşitul anului alimentează temeri cu privire la o reinstalare a haosului.

Fraudele, care au pătat pecedentele alegeri prezidenţiale, în 2009, reprezintă una dintre cele mai temeri cu privire la acest scrutin.

Cele mai citite

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă