16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCum a evoluat rata mortalităţii infantile, în România

Cum a evoluat rata mortalităţii infantile, în România

Numărul copiilor sub cinci ani care mor din cauze ce pot fi prevenite a scăzut cu mai mult de jumătate începând cu anul 1990, informează Mediafax.

Totuși, obiectivul stabilit în 2000, ce constă în reducerea acestui număr cu două treimi, nu a fost atins, potrivit unui raport UNICEF publicat miercuri şi citat de site-ul DPA.

În urma raportului s-a constatat că în timp ce vieţile a 48 de milioane de copii au fost salvate în ultimii 15 ani, doar 24 dintre cele mai sărace 81 de ţări din lume au redus numărul la două treimi, conform cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) fixate în 2000, un set de obiective de referință la nivel mondial, care trebuiau îndeplinite până în 2015.

Astăzi 5,6 milioane de copii cu vârste mai mici de cinci ani mor anual din cauze ce pot fi prevenite, în scădere cu 53% faţă de nivelul din anul 1990, potrivit raportului.

Statiticile care măsoară impactul ODM vin în contextul în care liderii mondiali au programat să adopte un nou set de obiective globale în această lună pentru următorii 15 ani, cunoscute sub numele de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG).

În conformitate cu SDG, ţărilor li se cere să îşi reducă ratele de mortalitate în cazul copiilor cu vârste mai mici de cinci ani, la 25 de decese raportate la 1.000 de naşteri până în 2030, obiectiv care, odată atins, ar conduce la salvarea în acea perioadă 38 de milioane de copii.

“Datele ne indică faptul că milioane de copii nu trebuie să moară – dacă depuem mai mult efort pentru îngrijirea fiecărui copil”, a spus Yoka Brandt, directorul executiv adjunct al UNICEF.

Principalele cauze ale deceselor care pot fi prevenite sunt naşterea prematură, pneumonia, complicaţiile survenite în timpul naşterii, diareea şi malaria. Soluţiile la acestea includ accesul la îngrijire medicală, alăptarea, imunizare, plase de ţânţari şi apă potabilă.

 

Cele mai citite

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă