30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMotivarea magistraţilor pentru eliberarea lui Cioacă: Nu e un pericol pentru comunitate

Motivarea magistraţilor pentru eliberarea lui Cioacă: Nu e un pericol pentru comunitate

Judecătorii care au decis eliberarea din arest a lui Cristian Cioacă motivează decizia prin faptul că “nu s-a evidenţiat riscul influenţării în vreun fel a martorilor” şi că “este exclus şi cel al influenţării rezultatelor expertizelor”, instanţa invocând, de asemenea, prezumţia de nevinovăţie, informează Mediafax.

Judecătorii care au decis, în februarie, înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar în cazul lui Cristian Cioacă îşi motivează decizia prin faptul că poliţistul nu poate influenţa martori sau părţi civile din dosar, şi nici nu poate avea vreo influenţă asupra rezultatelor expertizelor dispuse.

Citeşte şi: Avocata familiei Ghinescu a recuzat unul din magistraţii care judecă dosarul în care Cioacă este acuzat de omor

“Curtea (…) constată că nu s-a evidenţiat riscul influenţării în vreun fel a martorilor ori părţilor civile din dosar şi este exclus şi cel al influenţării în vreun fel a rezultatelor expertizelor dispuse, după cum nu există date în sensul că inculpatul, dacă ar fi judecat în libertate, ar săvârşi alte infracţiuni”, se arată în sentinţa judecătorilor.

În documentul citat, judecătorii invocă, de asemenea, “conduita” inculpatului în perioada în care a fost cercetat în stare de libertate.

Citeşte şi: Cristian Cioacă, din nou în faţa instanţei, în dosarul de infracţiuni informatice

“Instanţa are în vedere şi conduita inculpatului (…), mai ales faptul că anterior trimiterii în judecată în ianuarie 2013 acestea fost cercetat în stare de libertate timp de circa cinci ani de zile în perioada 2008 – 2012, perioadă în care, după încetarea de drept a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara, nu a avut practic nicio obligaţie impusă sau măsură de supraveghere fără să fi fost relevate date în sensul că în toată această perioadă ar fi obstrucţionat ancheta, influenţând probele ori ar fi încercat să se sustragă de şa urmărirea penală sau că ar fi săvârşit/pregătit săvârşirea altor infracţiuni”, notează judecătorii.

Magistraţii consideră că menţinerea stării de arest pentru Cristian Cioacă ar avea doar “justificare abstractă”.

Citeşte şi: Fostul poliţist Cristian Cioacă a ieşit din închisoare

“Instanţa observă că menţinerea inculpatului (…) în stare de arest preventiv, pentru ocrotirea ordinii publice şi pentru asigurarea scopului prevenţiei generale, ar avea în prezent doar o justificare abstractă, din moment ce în concret inculpatul nu ar mai putea influenţa de acum încolo desfăşurarea procesului penal şi nu sunt date minime că s-ar sustrage de la judecată, cu toate că a fost condamnat în primă instanţă la o pedeapsă aspră, ori că ar săvârşi fapte penale, conduita sa în libertate, timp de mai mulţi ani anterior arestării, căpătând suficientă pondere şi fiind un motiv serios a se crede că riscul judecării în continuare în libertate nu ar fi decât unul care, teoretic, există cu privire la orice inculpat în orice cauză penală”, se arată în documentul citat.

Citeşte şi: Cioacă se întoarce în Poliţie

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti care au decis punerea sub control judiciar a lui Cioacă mai consideră că “nu mai există niciun temei concret care să justifice temerea că lăsarea inculpatului în libertate ar pune efectiv în pericol comunitatea, ci, dimpotrivă, ocrotirea ordinii publice şi buna desfăşurare a procesului penal pot fi asigurate în continuare prin faptul că faţă de inculpat se va lua o altă măsură preventivă care, fără a-l priva în totalitate, va fi oricum restrictivă de libertate”.

Judecătorii susţin, de asemenea, că nu pot face abstracţie de faptul că “inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la soluţionarea definitivă a cauzei” şi spun că arestul preventiv este, în baza noilor prevederi în materie penală, “o măsură de excepţie” care “nu se identifică cu o eventuală pedeapsă”.

În data de 14 februarie, un complet de divergenţă format din trei magistraţi de la Curtea de Apel Piteşti a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pentru Cristian Cioacă, impunându-i acestuia mai multe restricţii.

Ulterior, Cioacă s-a angajat din nou în IPJ Argeş, unde lucrează în serviciul logistic.

Procesul în care Cioacă este judecat pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, continuă la Curtea de Apel Piteşti.

Cele mai citite

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă