28.7 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialUE este pregătită să ancheteze violenţele din Ucraina

UE este pregătită să ancheteze violenţele din Ucraina

Uniunea Europeană este pregătită să susţină reformele constituţionale în Ucraina şi să contribuie la anchetarea violenţelor, a anunţat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, potrivit Mediafax.

“Avem capacitatea de a oferi susţinere”, a declarat Ashton într-o conferinţă de presă organizată după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Viktor Ianukovici.

“Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a pune capăt crizei politice din Ucraina. Vreau să văd o accelerare a eforturilor; trebuie să facem mai mult”, a spus Ashton.

Opoziţia proeuropeană din Ucraina solicită modificări constituţionale pentru limitarea atribuţiilor preşedintelui, în contextul negocierilor pentru depăşirea gravei crize politice. Opoziţia cere ca preşedintele să nu mai poată decide numirea prim-ministrului şi a guvernatorilor regionali.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ trei săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.

Cele mai citite

Șeful ANI, Ionel Moise „Ariel”, este mai presus decât legea…ANI  

De când Agenția Națională de Integritate (ANI) este condusă de Florin-Ionel Moise „Ariel” ar trebui să aibă ca motto expresia „peștele de la...

Grecia ucigașă

Publicațiile occidentale prezintă zilnic bilanțurile morților din Grecia. Vara toridă, venită prea devreme, ucide zilnic turiști. Temperatura aerului este în medie de 38°C, mult...

Rusia – Ucraina, ziua 846: Rutte promite că Olanda va continua să sprijine Kievul

Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca extrema dreaptă, dar în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă