13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSTUDIU INCREDIBIL. În ce s-a transformat Cernobîlul, după 30 de ani de...

STUDIU INCREDIBIL. În ce s-a transformat Cernobîlul, după 30 de ani de la dezastru

Cernobîlul s-a transformat, după 30 de ani de la cel mai grav accident nuclear din lume, dintr-o zonă de dezastru la o rezervă naturală în care trăiesc elani, cerbi şi lupi, constată un studiu ştiinţific, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică, citat de Mediafax. 

Remarcabila redresare în zonă, în care oamenii au primit interdicţie să mai intre după accidentul nuclear din anul 1986, sugerează că fauna creşte şi se dezvoltă neafectată de o contaminare cu radiaţii.

Studiul, publicat luni în revista Current Biology, arată totdată cum sunt atrase mamifere sălbatice în zone care au rămas neatinse de oameni, în pofida unei contaminări.

“Atunci când oamenii sunt ţinuţi departe, natura înfloreşte – chiar şi în urma celui mai grav accident nuclear din lume”, afirmă Jom Smith, un specialist în ştiinţele pământului şi mediu de la Universitatea britanică din Portsmouth.

“Asta nu înseamnă că radiaţiile sunt bune pentru faună, ci doar că efectele habitatului uman, inclusiv vânătoarea, agricultura şi silvicultura, sunt mult mai rele”, a subliniat el. “Este foarte posibil ca fauna de la Cernobîl să fie acum mult mai mai mare decât era înainte de accident”, a adăugat el.

În urma unui incendiu şi unei explozii la centrala nucleară de la Cernobîl, în 1986, un nor de particule radioactive s-a ridicat în atmosferă, iar mii de oameni au părăsit zona şi nu s-au mai întors niciodată.

Smith şi alţi cercetători au dorit să vadă ce s-a întâmplat cu viaţa sălbatică într-o zonă în care contaminarea este puternică şi în care nu există oameni.

Studii anterioare, efectuate în zona de excludere de la Cernobîl, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 4.200 de kilometri pătraţi, au relevat efecte importante ale radiaţiilor şi o reducere pronunţată a faunei.

Însă noi dovezi, care au la bază date ale unor recensăminte pe termen lung, arată că anumite populaţii de mamifere şi-au revenit.

Studiul relevă o relativă abundenţă de elani, căprioare, cerbi şi mistreţi – care prezintă niveluri similare celor din patru rezerve naturale necontaminate din regiune. Numărul lupilor care trăiesc în zona Cernobîlului este de peste şapte ori mai mare decât în rezerve naturale comparabile.

Date de observaţie culese din elicopter relevă totodată o tendinţă de creştere a efectivelor de elani, cerbi şi mistreţi, începând de la unul până la zece ani de la accidentul nuclear.

Rezultatele “ilustrează rezistenţa animalelor sălbatice, atunci când sunt eliberate de sub presiunea habitatelor umane”, afirmă Jim Beasley de la Universitatea americană din Georgia, celălalt coordonator al lucrării.

Aceste rezultate pot reprezenta totodată o adevărată lecţie în vederea înţelegerii impactului potenţial pe termen lung asupra faunei în urma accidentului nuclear de la Fukishima, în Japonia, mai recent, apreciază cercetătorii.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă