30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăGDPRMâncăm sănătos ca să ne îmbolnăvim de Alzheimer

Mâncăm sănătos ca să ne îmbolnăvim de Alzheimer

Ce legătură există între boala Alzheimer şi pesticide? Oamenii de ştiinţă au descoperit că DDE, una din componentele active ale insecticidului DDT, înterzis în SUA de ani buni, a fost găsită într-o cantitate de patru ori mai mare în sângele persoanelor care sufereau de Alzheimer decât în cel al celor sănătoase. Cercetătorii americani au studiat 86 de pacienţi de peste 60 de ani, bolnavi de Alzheimer, şi 79 de persoane sănătoase.

Citeşte şi: Educaţie alimentară în şcoli: Guvernul alocă un milion de euro pentru pliante cu legume şi fructe

De aceea, unul dintre autorii studiului, Allan Levey, director al Centrului de cercetări asupra bolii Alzheimer de la Universitatea Emory (Georgia, sud-est), citat de BBC, a concluzionat: „Este una dintre primele cercetări care identifică un risc de mediu semnificativ pentru boala Alzheimer„. Acesta a arătat că efectele insecticidului DDT sunt mai mari decât predispoziţia genetică pentru această boală, lucru demonstrat prin faptul că pacienţii care au participat la studiu şi care aveau această mutaţie, precum şi concentraţii ridicate de DDE în sânge, prezentau simptome mai pronunţate de Alzheimer.

Legumele şi fructele, pline de pesticide

Oamenii de ştiinţă au făcut legătura între DDE şi formarea plăcilor de beta amiloide. Cercetătorii au descoperit un potenţial mecanism prin care DDE acţionează asupra celulelor cerebrale, provocând degenerescenţa.Aceştia au supus, în laborator, culturi de celule neuronale la concentraţii ridicate de DDE, constatând creşterea evidentă a unei substanţe cheie pentru formarea proteinelor beta-amiloide, care formează plăci în creier, caracteristice bolii Alzheimer.

Cu toate că nivelurile de DDT şi DDE au scăzut considerabil în ultimii 30 de ani, pesticidul este încă detectabil în 75% — 85% din probele de sânge strânse de la populaţie. De ce? Fiindcă în încercarea noastră de a avea o alimentaţie sănătoasă, bazată pe fructe şi legume, ne intoxicăm cu insecticidele ulitilate în agricultura intensivă.

Un studiu efectuat de organizaţia ecologistă Greenpeace arată că aproximativ 80% din fructele cultivate în mod convenţionalşi 55% din legume au pesticide, iar 10% conţin reziduuri peste limitele legale.

Iar, pe termen lung pesticidele au efecte toxice asupra ficatului şi favorizeaza apariţia problemelor respiratorii şi tiroidiene. Expunerea la pesticide poate afecta sistemul nervos, crescând riscul de apariţie a unor boli cum ar fi Parkinson şi Alzheimer, iar la copii a sindromului ADHD (deficit de atenţieşi hiperactivitate).

În prezent, circa cinci milioane de americani suferă de Alzheimer, boală pentru care nu s-a găsit încă leac, şi numărul riscă să crească odată cu îmbătrânirea populaţiei.

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă