19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCNAS ar putea introduce criterii de prescriere a tratamentului pentru diabet. Ce...

CNAS ar putea introduce criterii de prescriere a tratamentului pentru diabet. Ce a declarat Ciurchea

Casa Națională de Aigurări de Sănătate (CNAS) ar putea să introducă criterii de prescriere a medicației pentru diabet. Vasile Ciurchea, președintele CNAS, a explicat că iabeticii primesc doze din ce în ce mai mari de insulină, iar regimul este pe ultimul loc, potrivit Mediafax. 

“Mă gândesc extrem de serios să introduc ceva condiţii, în diabet, de exemplu. Numărul pacienţilor cu diabet creşte în continuu, costurile cresc în continuu, medicamentele nu sunt ieftine. Nu poţi să dai doze din ce în ce mai mari de insulină şi insulină de ultimă generaţie, care costă şi regimul să fie undeva pe ultimul loc. Cred că regimul ar trebui să fie în diabet pe primul loc şi de abia după ce vezi cât poate să compeseze organismul în urma unui regim extrem de serios să vii şi să aplici tratamentul. În toate ţările din lume pe primul loc este regimul igienico- dietetic. Pacientul este învăţat cât şi cum să mănânce. La noi nu cred că este cineva care pierde prea multă vreme explicând cât ar trebui să mănânce şi cum ar trebui să mănânce un diabetic”, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Ciurchea a mai precizat că sunt şi foarte multe medicamente care nu se asociază cu alcool, dar pacienţii nu ştiu acest aspect.

“Sunt foarte multe tratamente, nu se iau cu alcool. Şi iarăşi ar trebui să ne educăm. Nu vreau să se înţeleagă, spunând aceste lucruri, că dau vina pe pacient, dar trebuie să fie o colaborare, trebuie să fie o înţelegere. Dacă toţi privim responsabil eu cred că putem schimba ceva. Există o colectă la fonduri mult mai bună decât anul trecut, dar nu înseamnă că avem bani la discreţie să putem face orice. Ieri discutam cu cineva vis-a-vis de un pacient pornind problema de la un calcul în vezica biliară. Nimeni nu s-a gândit că o ecografie ar putea rezolva problema, ci s-au gândit direct la RMN şi au făcut un RMN ca să se dovedească că există un calcul în vezică. Şi RMN-ul costă, costă mai mult decât o ecografie. (…) În alte sisteme există nişte reguli, condiţii pe care trebuie să le îndeplineşti. În toată lumea numărul RMN-urilor este cam 30% din numărul CT-urilor, la noi 10% din numărul total de investigaţii de imagistică sunt CT-uri, în rest RMN-uri. Toată lumea se duce direct la RMN. Toate costă”, a mai spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai spus că în timpul negocierilor pe hepatită au fost foarte multe atenţionări legate de preţul medicamentelor.

“În timpul negocierilor pe hepatită au fost foarte multe atenţionări legate de preţul medicamentelor. Eram întrebat de ce nu sunt de acord cu preţul cerut. Pot să fiu de acord cu preţul cerut, dar câţi bolnavi vrem să tratăm? Să tratăm100 din 5000? Ce le spun la restul pacienţilor care au aceleaşi criterii medicale? Atunci am trecut peste toate aceste discuţii şi atât cât mi-a permis şi timpul şi legea zic eu că am obţinut un preţ rezonabil”, a mai spus Ciurchea.

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă